29 Eylül 2008 00:00

Paul Newman 83 yaşında öldü

Bir süredir kanser tedavisi gören ünlü aktör Paul Newman, 83 yaşında hayatını kaybetti. Newman, “Paranın Rengi” isimli filmle Oscar ödülü kazanmıştı.

Paylaş

Bir süredir kanser tedavisi gören ünlü aktör Paul Newman, 83 yaşında hayatını kaybetti. Newman, “Paranın Rengi” isimli filmle Oscar ödülü kazanmıştı.
Akciğer kanseri tedavisi gören aktör, Connecticut’ın New Haven kentinde önceki gün öldü. Newman’ın kurduğu vakıftan yapılan açıklamada, “Dostumuz Paul Newman’ı özleyeceğiz. Yine de bu üstün nitelikli kişiyi tanıma şansımız oldu. Komedi onun sanatı, otomobil yarışı tutkusuydu. Ailesine ve arkadaşlarına aşıktı. Tüm kalbini ve ruhunu, daha iyi bir dünyanın hizmetine sunmuştu” denildi. Oscar’a 10 kez aday gösterilen Newman, 1986’da “Paranın Rengi” (The Color of Money) filmiyle Oscar kazanmıştı.
Mavi gözleri ve düzgün fiziği ile birçok romantik film için başrol teklifi alan sanatçı, bunları reddederek iddialı roller üstlenmeyi tercih etti.
ABD’nin Ohio eyaletindeki Share Heights bölgesinde 26 Ocak 1925’te dünyaya gelen Paul Leonard Newman, oyunculuk dışında film yönetmenliği de yaptı, ticaretle ve otomobil yarışlarıyla ilgilendi.
Newman, sinemaya ilk adımını, 1953’te William Inge’nin yapımı olan “Piknik” ile attı. 1960’taki filmlerde oynadığı rollerle önemli bir oyuncu durumuna gelen Newman, özellikle 1958’de çekilen “Kızgın Damdaki Kedi” (Cat on a Hot Tin Roof), 1960’da çekilen “Exodus” ve 1961’de çekilen “The Hustler” filmiyle üne kavuştu. Newman, 1963’te “Hud”, 1964’te “Harper”, 1967’de “Cool Hand Luke”, 1977’de “Slap Shot” ve 1982’de “The Verdict” filmleriyle ününü pekiştirdi.
1969’da çekilen “Sonsuz Ölüm” (Butch Cassidy and the Sundance Kid) filmiyle uluslararası büyük sinema oyuncuları arasına giren Newman, 1986’da Martin Scorsese’in yönettiği ve başrolü Tom Cruise ile paylaştığı “Paranın Rengi” (The Color of Money) filmiyle Oscar kazandı. Newman, 1994’te insani yardım faaliyetleri nedeniyle bir kez daha Oscar Akademisi’nden ödül aldı.
Otomobil yarışlarına büyük merak duyan oyuncu, 1979’da katıldığı Le Mans yarışında 2’nci oldu.
6 çocuk babası olan Newman, Yurttaşlık Hakları Hareketi kuruluşunda önemli rol oynamış, Demokrat Parti’nin kimi seçim kampanyalarına katılmış ve nükleer silahsızlanma konulu kimi konferanslarda yer almıştı. Akademi, Altın Küre, Cannes ve Emmy ödülü sahibi sanatçı, kendi kurduğu gıda şirketinden elde ettiği gelirle, yardım kuruluşlarına bağışta bulunmuştu. Newman, geçen yıl mayıs ayında sinema kariyerine son verdiğini açıkladığında, “İstediğim düzeyde oyunculuk yapabilecek durumda değilim” demişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Evrensel Kültür’de 1908 tartışması

SONRAKİ HABER

‘Karşılaşmalar’la karşılaşamamak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...