11 Ekim 2008 00:00

Patlayıcı maddenin kararttığı çocuk hayatı

BM tarafından ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak ilan edilirken, Türkiye’de her yıl onlarca çocuk, Patlamamış Askeri Mühimmat (PAM) ve mayınların patlaması sonucu sakat kalıyor.

Paylaş

BM tarafından ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak ilan edilirken, Türkiye’de her yıl onlarca çocuk, Patlamamış Askeri Mühimmat (PAM) ve mayınların patlaması sonucu sakat kalıyor. Kimi ayağını, kimi gözünü kaybeden onlarca çocuk, bölgedeki ‘çatışma’ gerçeğini çok acı bir şekilde gösteriyor. Bu sakat kalan çocuklardan biri de 25 Nisan 2007 tarihinde Diyarbakır merkeze bağlı Ekinciler köyünde (Akincîya) atış talimi yapan askerlerin bıraktığı patlamamış havan mermisinin patlaması sonucu yaralanan 14 yaşındaki Emrah Polat.
Hastanede süren hayat
12 ameliyat geçirmesine rağmen vücudunun büyük bir bölümü tanınmayacak hale gelen Polat, bir buçuk yıldır çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Servisi’nde bulunan Polat, hayatını kabusa çeviren olay anını şöyle anlatıyor: “Askerler talimat yapmaya gelmişti. Havan mermisini imha ettiklerini söyledikten sonra bakmaya gittik ama yaklaştığımız sırada mermi patladı. Yüzüm yanmaya başladı. İlkin az ötemde olan kuzenim elbiselerimi söndürmeye başladı. Ardından da beni hastaneye götürdüler.” O günden itibaren çeşitli hastanelerde tedavi gören Polat, 6 ameliyatı Adana Başkent Hastanesi’nde geçirmiş ancak maddi imkansızlıklardan kaynaklı tedavisi yarıda kesilerek, kısa bir süre sonra DÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde yeniden tedavi görmeye başladı. Burada da 6 ameliyat geçiren Polat, ameliyatlar sonucunda kapalı olan burun delikleri açılırken, kaşları yapıldı ve aylardır açık kalan gözlerine kapak yapıldı. Vücudunun büyük bir bölümü yanık olan Polat’ın sol el parmaklarındaki kemikleri de erimiş. Polat, “Yoldan geçenler beni gördüğünde tuhaf bakıyor. Bazen de aşağılıyorlar ama takmamaya çalışıyorum. Zaten güneş cildimi yaktığı için doğru düzgün dışarı çıkamıyorum. Çıktığım zamanlar da insanların bakışlarından rahatsız oluyorum” dedi.
Annenin gözyaşı
Oğlunun durumunu anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Emrah’ın annesi Zülfiye Polat “Çocuğum okulundan kaldı. Bir daha asla eskisi gibi olamayacak.Babası oğlunu bu halde görmeye dayanamıyordu. Kalp rahatsızlığı başladı ve bundan dolayı artık çalışamıyor” dedi. (DiyarbakırDİHA)
Leyla Söğüt
ÖNCEKİ HABER

İki kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

Önce özgürlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...