15 Kasım 2008 00:00
Başkent Doğalgaz A.Şde TİS imzalandı
TES-İŞ, EGOnun doğalgaz bölümünün özelleştirilmesiyle kurulan Başkent Doğalgaz A.Ş.de toplu sözleşme imzaladı. Toplu sözleşme törenine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçekin doğalgaz hesabı damgasını vurdu.
Ankarada EGO Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen doğalgaz dağıtım hizmeti geçen yıl Başkent Doğalgaz A.Ş. adlı şirkete devredilmişti. Devirin ardından şirket belediye hizmet kolundan enerji iş koluna geçmiş, ardından daha önce Belediye-İşin örgütlü olduğu işyerinde Tes-İş sendikası yetkiyi kazanmıştı. EGOdan şirkete geçen 189 işçiyle birlikte toplam 418 işçi adına Tes-İş tarafından 3 Eylül 2008 tarihinden bu yana yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.
Dün törenle imza altına alınan toplu sözleşmeye göre Belediye-İşte kazanılan haklarını koruyan işçiler, ilk 6 ay için yüzde 4.5, ikinci 6 için yüzde 4.5, üçüncü 6 ay için yüzde 5, dördüncü 6 ay için yüzde 5 zam alacaklar. Enflasyon oranının yüzde 9u geçmesi halinde oluşacak fark 2. yıl ücretlere yansıtılacak.
Türk-İş ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Başkent Doğalgaz A.Ş. yetkililerinin katıldığı imza törenine, Gökçekin doğalgaz zammı hesabı damgasını vurdu. Son doğalgaz zamların Ankara Büyükşehir Belediyesinin BOTAŞa olan zamlarıyla ilgili olmadığını savunan Gökçek, belediyenin BOTAŞa toplam 400 milyon Dolar borcunun 70 milyonunun Karayalçının mirası olduğunu, 50 milyon Dolarının yeni besleme merkezi için harcandığını, 113 milyon Dolarının gazı doğrudan BOTAŞtan temin eden büyük şirketlerin kullandığı kaçak gazdan kaynaklandığını, 70 milyon Dolarının ise BOTAŞın doğalgaz hatlarını belediyeye devretmekte geç kalması nedeniyle gerçekleştiğini iddia etti. Geriye 100 milyon dolar borç kaldığını belirten Gökçek, Bütün bu gürültü kalan 100 milyon dolar için dedi. Gökçekin yaptığı tüm hesap-kitaba rağmen Ah bir Televizyonda karşımda yakalayabilsem dediği Karayalçından borçlu çıkması dikkatleri çekti.
Törende konuşan Mustafa Kumlu ise, afaki taleplerden kaçındıklarını, önce işyerinin çarkının dönmesi gerektiği düşüncesinden hareket ettiklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et