17 Ocak 2012 12:25

Dink cinayetinde örgüt yokmuş!

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesi davasında Yasin Hayal ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken Erhan Tuncel'in tahliyesine karar verildi. Tüm sanıklar örgüt üyeliğinden beraat etti.Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hra

Dink cinayetinde örgüt yokmuş!
Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 25. duruşması görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile sanık ve müdafi avukatları katıldı. Sanık ve avukatların savunmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, sanık Erhan Tuncel ve Yasin Hayal hakkında "Örgüt üyeliğinden" beraat kararı verirken, Tuncel'e Mcdonald's'ı bombalamaktan 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Tuncel, tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

Yasin Hayal hakkında ise azmettirmekten müebbet, ruhsatsız silahtan bir yıl, Orhan Pamuk'u tehditten 3 ay, ruhsatsız silah kullanmaktan 1 yıl hapis cezası verdi. Sanık Salih Hacısalihoğlu ruhsatsız silah taşımaktan 2 ay ceza verilirken, Ersin Yolcu ile Ahmet İskender'e de kasten adam öldürmeye yardımdan 12'şer yıl hapis cezası verildi.

Bütün sanıklar, haklarındaki "örgüt yöneticiliği", "örgüt üyeliği" suçlamalarından beraat etti. Karar açıklandıktan sonra duruşma salonunda gerginlik çıktı. Mahkemeye heyetinin kararı, Hrant'ın Arkadaşları ve kalabalık bir grup tarafından adliye önünden atılan sloganlarla protesto edildi. Kalabalık grup adliye önünden Agos Gazetesi binasına kadar yürüyüş gerçekleştirecek. (İSTANBUL)


'DEVLETİN SİYASİ CİNAYET GELENEĞİ SÜRÜYOR'

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin karar sonrası adliye önünde açıklama yaptı.

Çetin şunları söyledi: "Arat Dink 'bizimle dalga geçtiler' demişti. Dalganın en büyüğünü en sona saklamışlar. Meğer Hrant Dink üç-beş kendini bilmez tarafından öldürülmüş. Burada örgüt yokmuş. Bu kadarını beklemiyorduk. Bu karar yerleşik bir geleneğin bozulmadığı anlamına geliyor. Nedir bu gelenek? Devletin siyasi cinayetler geleneği, devletin bir kısım vatandaşını düşmanlaştırma geleneği devam ediyor. Bu kararı bir kez daha tescil ettiler. Bu devletin katil, halkını bombalayan, imhacı, suikastçı, kundakçı gibi sıfatlarla yan yana anılmasından çok rahatsız olanlar devleti bundan arındırmak için hiçbir çaba sarf etmediler. Fırsatı da ellerinin tersiyle ittiler. Bu gelenekle arınmak, yüzleşmek cinayetlere asla diyebilmek için bu dava eşsiz bir fırsattı. Ama onlar kullanmak istemediler. Daha düne kadar devletin ötekisi ve hedefi olanlar, yani bugünün egemenleri, kendilerini ötekileştiren gelenekle ittifak kurmuş görünüyorlar. Bu ittifakları geçicidir. Bu gelenek önce geçici müttefiklerini yiyerek yoluna devam etmiştir. Bugün bu kararla ilk safha kapandı. Ama bu dava bitmedi. Biten bir komedi dosyasıdır. Bizim için dava yeni başlıyor. Gideceğimiz pek çok yol var. Bunların her birini büyük bir kararlılıkla kullanacağız."

KAYA: BURADA BİTİRMEYECEĞİZ

Daha sonra konuşan merhum sanatçı Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya "Biz bu davayı burada bitirmeyeceğiz. Bu ülke, bu hukuk sistemiyle devam edemeyecek. Şimdi biz kardeşimizin vurulduğu yere yürüyoruz" diyerek Şişli’deki Agos gazetesine yapılan yürüyüşü başlattı.

ÖNCEKİ HABER

ABD’de internet bugün kararacak

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da bir kez daha grev var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...