02 Ocak 2009 00:00

29 Mart seçim takvimi başladı

29 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği seçim takvimi dün başladı.

Paylaş

29 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği seçim takvimi dün başladı. YSK’nın, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçimlere ilişkin belirlediği seçim takvimine göre siyasi partiler yerel seçimler için hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ya bildirecekler.
Seçim takviminin önemli günleri ise şöyle:
5 Ocak Pazartesi: Muhtarlık bölgesi askı listeleri mahalle ve köylerde halkın kolaylıkla görüp okuyabileceği yerlere asılacak. Askı listeleri, 30 Ocak Cuma günü mesai bitiminde indirilecek.
5 Ocak Pazartesi: Muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 08.00’de askıya çıkarılacak. 1 Ocak 2009 itibariyle nüfus müdürlüklerinden alınacak nüfus sayısına göre il seçim kurullarınca (2008 mali yılı sonuna kadar yeni kurulmuş ilçe ve belediyeler dahil) belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarının, seçim çevrelerine göre tespiti yapılacak.
9 Ocak Cuma: Siyasi partilerin, mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ya bildirmelerinin son günü.
24 Ocak Cumartesi: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.
1 Şubat Pazar: Muhtarlık bölgesi askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
2 Şubat Pazartesi: Hangi siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları; büyükşehir belediye başkanlığı seçimi ile ilgili il seçim kurullarınca, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimleriyle ilgili ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
4 Şubat Çarşamba: Saat 08.00’de askı süresi içinde muhtarlık bölgesi askı listelerinde gerçekleşen tüm değişiklikler ile itiraz üzerine listeden çıkarılmalarına ve kayıtların dondurulmasına karar verilen seçmenlere ait bilgi değişikliği listeleri ayrı ayrı düzenlenerek, manyetik veya kağıt ortamında ‘alındı belgesi’ karşılığında siyasi partilere verilecek ve bu listelere karşı itirazlara başlanacak.
5 Şubat Perşembe: Askı süresi içinde muhtarlık bölgesi askı listelerinde gerçekleşen tüm değişiklikler ile itiraz üzerine listeden çıkarılmalarına ve kayıtların dondurulmasına karar verilen seçmenlere ait bilgi değişikliği listelerine ilişkin siyasi partilerce yapılacak itirazların son günü.
7 Şubat Cumartesi: Muhtarlık bölgesi askı listelerinde gerçekleşen tüm değişiklikler ile itiraz üzerine listeden çıkarılmalarına ve kayıtların dondurulmasına karar verilen seçmenlere ait bilgi değişikliği ile ilgili siyasi partilere verilen listelere yapılan itirazların karara bağlanmasının son günü.
10 Şubat Salı: Muhtarlık bölgesi askı listelerindeki değişiklikler kesinleştirilecek.
17 Şubat Salı: Siyasi parti ilçe başkanlıklarının; belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek, ilçe seçim kurullarına, ‘alındı belgesi’ karşılığında CD ve kağıt ortamında en geç saat 17.00’ye kadar vermelerinin son günü.
18 Şubat Çarşamba: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımı başlayacak.
21 Şubat Cumartesi: Geçici olarak ilan edilen aday listelerine karşı, ilgili yerlere yapılacak itirazların son günü.
23 Şubat Pazartesi: Geçici olarak ilan edilen aday listelerine karşı ilgili ilçe seçim kuruluna, büyükşehir belediye başkan adaylığı için ilgili il seçim kuruluna yapılan itirazların karara bağlanmasının son günü.
25 Şubat Çarşamba: İlgililerin seçim kurulu kararlarına karşı itirazlarının son günü.
1 Mart Pazar: Kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek.
19 Mart Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.
28 Mart Cumartesi: Saat 18.00’de seçim propagandası sona erecek.
29 Mart Pazar: Oy verme günü. 29Mart saat 00.00’da seçim yasakları sona erecek. (Ankara/EVRENSEL)

19 parti yarışacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart’ta gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimlerine girecek siyasi partileri belirledi. Seçime, 19 siyasi parti katılacak. YSK’nın, internet sitesinde yer alan duyuruya göre seçime katılma koşullarını taşıyan 19 siyasi parti belirlendi. Buna göre mahalli idareler seçimine katılacak partiler şunlar:
Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi, Türkiye Komünist Partisi.
ÖNCEKİ HABER

Protestolar yeni yıla taşındı

SONRAKİ HABER

Gökçek çaresizliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...