5 Ocak 2009 00:00

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik havadan ve karadan düzenlediği saldırılara karşı, Avrupa ülkelerinde on binlerce insanın katıldığı gösteriler yapıldı. Atılan sloganlar ve yapılan konuşmalarda işgal hareketinin derhal durdurulması çağrısı yapılırken, katliam lanetlendi.
Almanya: Almanya’da, işgale ve katliamlara karşı en güçlü protesto gösterileri, Frankfurt ve Düsseldorf’ta gerçekleşti. Her iki kentteki gösterilere 10’ar bin kişi katıldı. Frankfurt’ta kent merkezinde gerçekleştirilen yürüyüşten sonra Römer’deki belediye binası önünde düzenlenen miting sırasında bir İsrail bayrağı yakıldı. Almanya Filistin Cemaati’nin çağrısı üzerine Düsseldorf’ta yapılan mitinge 10 bin kişi katıldı. DİDF üyeleri de protesto eylemine “Gazze saldırısına son verilsin” pankartı ardında katıldılar. Hamburg’da ise Barış İnisiyatifi, Hamburger Forum, İslam Şûrası, Filistin ile Dayanışma Derneği ve birçok kurum ve kuruluş tarafından düzenlenen eyleme, değişik uluslardan 5 bin kişi katıldı. Aynı saatlerde Berlin’de yapılan gösteriye 7 bin kişi katılırken, Stuttgart, Nürnberg, Münih ve Karlsruhe’de de binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi.
Hollanda: İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırı, Amsterdam’da yapılan ve binlerce insanın katıldığı miting ve yürüyüşle protesto edildi. “Filistin Halkı ile Dayanışma Komitesi” tarafından Müzeler Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan 7 binin üzerinde insan, İsrail’i, ABD’yi ve destekçilerini protesto etti.
Eylemin düzenlenmesinde aktif rol oynayan Filistin Komitesi, Internationale Socialisten (IS) ve DİDF gibi demokratik oluşumların sloganlarına en çok dayanışma temaları hakim olurken, çeşitli dinsel oluşumların ve Arap kökenli grupların sloganlarında İslami içerikli ifadeler vardı.
Yunanistan: Atina'da yerel halk ile Arap göçmenlerden oluşan yaklaşık 5 bin kişi, Gazze saldırılarını protesto etmek amacıyla İsrail Büyükelçiliği'ne yürüdü. Göstericilerin elçiliği taş yağmuruna tuttuğu yürüyüş, Yunanistan-Filistin Dostluk Derneği, Yunanistan Müslüman Birliği, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu, İşçi Sendikaları Federasyonu, Özgür Gazze Hareketi ve sol örgütlerce organize edildi.
Fransa: Fransa’nın Paris ve Lyon, Marsilya gibi büyük şehirlerinde on binler bir araya gelerek İsrail’in gerçekleştirdiği katliamı lanetledi. Onlarca dernek, örgüt ve siyasi partinin aralarında bulunduğu “Kolektif”in çağrısı ile gerçekleşen yürüyüşlere, yaşlısından gencine Paris’te 25 bin, Lyon ve Marsilya’da ise 15’er bin kişi katıldı. Havanın çok soğuk olmasına rağmen, Filistin topraklarında yaşanan katliamı protesto etmek için sokaklara dökülen binlerce kişinin yüz ifadelerinde İsrail’e duyulan öfke okunuyordu. Yürüyüşlere, gençlerin yoğun katılımı ve coşkulu sloganları damgasını vurdu.
İngiltere: Cumartesi günü Londra’da İsrail’in saldırganlığına karşı yapılan gösteriye on binlerce insan katıldı. Polis eyleme 20 bin kişinin katıldığını belirtirken, düzenleyiciler katılımın 75 bin olduğunu açıkladı. Hükümet binalarının olduğu bölgede gerçekleştirilen eylem sırasında Başbakan Gordon Brown’un ikamet ettiği Downing Street 10 adresindeki binaya protesto amacıyla en az bin ayakkabı fırlatıldı.
Norveç: İsrail’in Filistin halkına yönelik sürdürdüğü katliam, Norveç’in Oslo, Bergen ve Tromsö illerinde yapılan gösterilerle protesto edildi. 2 bin 500 kişinin katıldığı Oslo’daki eylemde İsraile tepki sloganları atıldı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et