11 Ocak 2012 13:48

Meslek liselerinden ölüm haberleri geliyor !!!

Sakarya’da meslek lisesi öğrencisi, atölye çalışması sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.Olay, Sakarya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde meydana geldi. Elektrik Bölümü 11. sınıf öğrencisi Furkan Üzümcü atölye dersinde öğrenciler için hazırlanmış olan panoda, ödev

Meslek liselerinden ölüm haberleri geliyor !!!
Paylaş
Mert Bitkay

Olay, Sakarya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde meydana geldi. Elektrik Bölümü 11. sınıf öğrencisi Furkan Üzümcü atölye dersinde öğrenciler için hazırlanmış olan panoda, ödev gereği hazırladığı devreler ile bir motoru çalıştırdı. Üzümcü, panodaki uygulamasını tamamladıktan sonra devreleri sökmek istedi. Panonun elektrik akımı kesilmeden devreleri sökmeye çalışan Üzümcü, 380 voltluk akıma kapılarak hayatını kaybetti.

Aynı hafta içinde buna benzer bir olayda Samsun’da yaşandı. Samsun’un İlkadım ilçesinde meydana gelen olayda, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Bölümü 12. sınıf öğrencisi Taha Temel, atölyede uygulamalı ders sırasında elektrik çarpması sonucu arkadaşlarının ve öğretmeninin gözü önünde yere düştü. Hastaneye kaldırılan Temel, müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Yaşanalar aslında fabrikalarda yaşanan iş kazalarını, işçi ölümlerini akla getiriyor. Ancak ölüm haberlerinin geldiği yerler meslek liseleridir. Geleceğin işçilerine daha eğitim aldıkları alanlarda ölümler ihmaller dayatılmaya başlandı. Yaşanan kazalarda öğrencinin unutkanlığına değinen basın;  bu tür kazaların çoğunun ölümle sonuçlanmasını ufak yaralar olarak rutin bir şeymiş gibi öğrenmekte veya bu olayları yansıtmak istememektedir. Yaşanan kazaların çoğu atölye ortamının darlığından, malzemelerin eski ve çoğunun kullanılamayacak durumda olmasına rağmen, kullanılmak zorunda kalmasından ve bunun yanı sıra atölye ortamında kullanılması zorunlu olması gereken yalıtkan ayakkabı ve eldiven kullanılmadığından dolayı meydana gelmektedir. Basın bu olayları yansıtırken bütün bu yaşananları öğrencinin üzerine yıkarak olayın üzerini kapatmaya çalışmıştır.

Yaşanan kazalar sadece okul içinde sınırlı değildir. Staj için gidilen fabrikalarda da öğrenciler bu tip kazalar yaşamaktadır. Meslek liseli öğrenciler ölümle burun buruna eğitim almaktadır. Daha önce 30 maden işçisinin ölümüne ''KADER''leri böyleymiş diyen bir Başbakan zihniyetinin olduğu bir ülkede, meslek liseli öğrencilerin ölümleri kadere bağlanacaktır. AMA MESLEK LİSELİLER BU KADERE RAZI OLMAYACAKTIR! Bu kazalara karşı önlemler alabilme imkanı varken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir şey yapmadan bütçe ayırmadan, okullarda bu önlemlerin alınması da zordur. Biz meslek liseli öğrencilere düşen; iş kazalarına, staj sömürüsüne ve haklarımızın gasp edilmesine karsı taleplerimize sahip çıkmak ve bunun doğrultusunda örgütlü hareket etmektir. Bu yaşananlara karsı tepki göstermektir. Aksi halde ölümler, staj sömürüsü ve hak gaspları devam edecektir.

ÖNCEKİ HABER

'Okul idaresi öğrencinin iyiliğini düşünürse’

SONRAKİ HABER

Müşteri değil, öğrenciyiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...