24 Şubat 2009 01:00
Kot kumlama yasaklansın
DİYARBAKIRDAN gelip, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören 39 slikozis hastası işçiyi ziyaret eden Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu üyeleri, merdiven altı olarak tabir edilen kot kumlama atölyelerinin yasaklanmasını istedi.
Keçiörendeki hastane önünde işçilerle buluşan platform üyeleri adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, Çöl Hastalığı denilen slikozis hastalığına yakalananların neredeyse kurtuluş umudunun olmadığını söyledi.
ATÖLYELERDE DENETİM YOK
Avrupada kot kumlama atölyelerinin yasak olduğunu belirten Pektaş, Türkiyede bu sektörde ciddi bir denetim yapılmadığını, sigortasız, sendikasız koşullarda çalışan hastaların ise ancak hastalığa yakalandıktan sonra haberdar olduğunu dile getirdi. Atölyelerde vardiya tarzı çalışıldığını, gündüz çalışanların ise aynı atölyede bir paravanın arkasında uyuduklarını belirten Pektaş, işyerinde çalışan işçilerin devamlı olarak silikaya maruz kaldığına dikkat çekti.
Yaklaşık 5-10 bin tekstil işçisinin kot kumlama işinde çalıştığını tahmin ettiklerini vurgulayan Pektaş, Bugüne kadar 500 işçiye slikozis tanısı koyulmuştur dedi.
GÖZ YUMULUYOR
Kot taşlama işinde çalışan işçilerin mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Pektaş, fason ve kaçak üretim yapan atölyelere göz yumulmasını da eleştirdi. Pektaş kumlama yöntemi ile kot taşlama yapan atölyelerin yasaklanmasını istedi.
Kumlama atölyelerinde çalışan işçilerin düzenli olarak sağlık taramasından geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Pektaş, işçilerin sağlık masraflarının ücretsiz karşılanması gerektiğini de ifade etti.
Pektaş, hastalıklarından dolayı çoğu işçinin çalışamaz durumda kaldığını, bu nedenle işçilerin ailelerine ve kendilerine sosyal yardımların sağlanmasını talep etti. Açıklamanın ardından slikozis hastası işçiler platform üyeleri ile bir süre sohbet etti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et