2 Mart 2009 01:00

İşçileri izne gönderdi makineleri alıp firar etti


GÖK Tekstil, Çorlu’da boyama ve baskı işleri yapan bir fabrika. 235 işçisi var. İşçilerin çoğu Lüleburgaz ve çevresinde oturuyor. Patron 26 Ocak’ta işçilere, “10 Şubat’a kadar ücretli izinlisiniz” demiş. 10 Şubat yaklaşmış, ancak hiçbir ödeme yapılmamış. Parasını isteyen işçilere bu sefer de “2 Mart’a kadar ücretsiz izinlisiniz” demiş.
İşçiler bakmışlar olmayacak, üyesi oldukları TEKSİF Sendikası’na başvurarak duruma müdahale etmesini istemişler. Sendika avukatı, işçilerle birlikte fabrikaya giderek işçilerin çalışmak istediği, ancak fabrikanın kapalı olduğu tespitini yaptırmış. Bu arada patron, fabrikada ne var ne yok satmış savmış, fabrikayı boşaltmış. Fabrikada sadece ipotekli makineler kalmış. İşçilerin ocak-şubat ayı ücretleri, 2008’in 6. ayından beri verilmeyen ikramiyeleri, ekim-kasım-aralık ayı fazla mesai paraları, üç aylık ücret farkları ödenmemiş, duruyor. Patron, “Krizdeyim. Para bulmaya çalışıyorum. Para bulursam sadece ücretlerinizi öderim, başka ödeme yapmam. Ben zaten kanunsuz iş yapıyorum, istediğiniz yere gidin” demiş ve 1 Mart’a kadar süre istemiş. Patronun süresi bugün doluyor. İşçiler de bugün toplanıp ne yapacaklarına karar verecekler.
CEPTE PARA YOK
TEKSİF lokalinde konuştuğumuz Gök Tekstil işçileri çok dertliler. Ceplerinde çay ve sigara parası dahi kalmadığını, kenarda köşede ne varsa harcadıklarını, kredi kartı ödemelerinin geldiğini belirterek, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyorlar.
Üniversitede okuyan çocuğu olan iki işçiden biri, “Kızım bu hafta izne geldi. Cebine para koyamadım. Kayınvalide, ‘Bu seferlik benden olsun’ dedi, kızımın yol parasını ve harçlığını verdi de okula gönderdik. Hadi bu sefer bulduk, ya sonra ne yapacağız?..” diye dert yandı.
Diğer bir işçi, “İşten çıkarıldık mı çıkarılmadık mı belli değil. Bu durumda ne işsizlik parası alabiliyoruz ne de başka bir işe girebiliyoruz. Arkadaşlar bir inşaata gidip çalışmak istemişler. İnşaat sahibi, işten atıldıklarını ve fabrika ile ilişkilerinin kesilmediğini öğrenince, arkadaşlara iş vermemiş” diye konuştu.
BİRLİĞİMİZİ KORUMALIYIZ
Bir başka işçi, “Devlet ne yapıyor? Ben yarın hırsızlık yaptığımda mı görecek beni” diye soruyor. Başka işsizlerin yaptıkları eylemleri hatırlatıyoruz. İmza toplamak, oturma eylemleri, yürüyüşler, basın açıklamaları... Bir işçi hemen araya giriyor; “Hocam haklısın da, bunu oturup konuşmamız, tartışmamız lazım. Bu işler ha deyince olmaz. Ama imza işinden başlayabiliriz, bu kolay” diyor. Görülen o ki, Gök Tekstil işçileri pes edeceğe benzemiyor; bir şeyleri değiştirmeyi göze almışlar. “Birliğimizi korursak haklarımızı alırız… Yoksa perişan oluruz” diyorlar. (Lüleburgaz/EVRENSEL)
Aytekin Bulut

Evrensel'i Takip Et