13 Mart 2009 01:00
TÜBİTAKa yeşil darbe
Geçtiğimiz yıllarda liselerde görev yapan biyoloji ve felsefe öğretmenlerine ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde uzmanlaşmış akademisyenlere, kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Harun Yahya takma adlı kişi tarafından kaleme alınmış Yaratılış Atlası başlıklı, bilimsel olmayan iddialarla donatılmış 764 sayfalık bir yayının, kargo yoluyla gönderilmesi, yalnız Türkiyede değil Fransada da gündem olmuştu.
Yaratılış Atlasının amacının Evrim Kuramını ele alan öğretmenleri etkilemek ve öğrencilere evrimin aslında kanıtlanmamış bir teori olduğunun propagandasını yapmak olduğu ve gerici safsatalar yoluyla eğitim sisteminde yaratılış teorisini hakim kılmak istediği, herkes tarafından bilinen bir gerçek.
Türkiye, Yaratılış Atlasından sonra bugün ise yeni bir skandalla sarsılıyor. TÜBİTAKın 42 yıllık dergisi Bilim ve Teknikin son (mart) sayısındaki Darwin kapağı ve içerideki 15 sayfası, gerici zihniyet tarafından sansüre uğradı. Kapak değişti, içerik atıldı. Dergide Darwin ile ilgili yazı kalmadı. Derginin yayın yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman da görevden alındı.
UNESCO, Darwinin 200. doğum yıl dönümü ve Türlerin Kökeni adlı eserinin yayımlanmasının 150. yılı nedeniyle 2009u Darwin Yılı ilan etti. Tüm dünyanın en önemli bilim kurumları Darwini çeşitli aktivitelerle anarken, en prestijli bilim dergileri yazılar yayımladı. Türkiyede de Darwin 2009 Komitesi tarafından birçok etkinlik ve basın açıklamaları gerçekleştirildi.
Ancak geçen hafta başında dergi basım aşamasındayken, Yayın Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Cebecinin müdahalesinin ardından Darwinin yerine, Küresel İklim Değişikliği kapak konusu olarak belirlendi ve böylelikle Bilim ve Teknik dergisi, tarihinde ilk defa sansüre uğramış oldu.
TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi, 42 yıldır, Türkiyenin ilk ve en önemli popüler bilim dergisi olarak yayın hayatını sürdürmekteydi. Daha önceki yayınlarında sık sık evrim konusuna yer vermiş ve son on yıl içerisinde dergide evrimle ilgili 59 adet makale yayınlanmışken, daha önceki iki sayının kapak konusunu da evrim oluşturmuştu. Derginin Şubat 1999 sayısının kapak konusu Canlıların Evrimi... Bilim ve Teknik dergisi, Kasım 2001de de Evrim Tartışmaları kapağıyla çıkmıştı.
TÜBİTAK bünyesinde yayınlanan Üçlü Sarmal, Darwin ve Sonrası, Darwin ve Beagel Serüveni bu seride çıkan kitaplar arasında yer alıyor. Popüler kitaplardan en son da Yaşam Öyküleri serisinden Charles Darwinin biyografisi yayınlanmıştı.
Bilim tarihinde çok az bilim adamı onun kadar tartışıldı, onun kadar üne kavuştu ve onun kadar insanın kendisine ve yeryüzündeki yaşama olan bakış açısını değiştirebildi. 19. yüzyılda yaptığı çalışmalarla canlı türlerinin nesilden nesle kalıtsal değişime uğrayarak ve doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini anlattığı Evrim Teorisiyle biyoloji bilimin temelini de oluşturmuştu. Teorisiyle, yaratılış fikrine ters düştüğü gerekçesiyle eleştirilen Darwinin Evrim Teorisi, türlerin birbiriyle olan benzerliğini de ortaya koymaktadır.
AKPli Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelikin getirdiği Okullarda hem evrim hem de yaratılış kuramı öğretilsin önerisi, Adnan Oktar aracılığıyla yürütülen kampanya ve son olarak TÜBİTAKa yeşil darbe yapılmasıyla Darwinin Bilim ve Teknik dergisinden kovulması, AKP ile ülkenin geldiği noktayı göstermektedir.
AKP eğitim alanını biçimlendirirken, eğitimin felsefi temellerini de kendi dünya görüşü etrafında şekillendirmek istiyor. Bunu da eğitimin yıllardır yaşadığı sorunlar ve çelişkileri üzerinden yapmak niyetinde. AKPnin eğitim alanını dini dogmalar üzerinden yeniden şekillendirmek istemesi, eğitimde az çok bilimsel olan ne varsa bilinemezcilik kılıfıyla tahrip etmesi ve gelecek kuşakları kendi ideolojisiyle yetiştirme isteği, bu alanda yürütülecek ideolojik mücadelenin önemini de bir kez daha ortaya koyuyor.
Bilimsel düşüncenin yerleşebilmesi yolunda önemli bir adım olarak gördüğümüz Evrim Kuramının en doğru haliyle algılanmasını sağlamak, bilim insanlarının ve eğitimcilerin tarihsel görevidir.
GÜVEN BOĞA - Eğitim Sen Adana Şube Başkanı
Evrensel'i Takip Et