19 Mart 2009 01:00

‘Soykırım’ tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’ne sunuldu


ABD Kongresi’ndeki Ermeni lobisi, 1915 olaylarının ABD tarafından ‘soykırım’ olarak tanımasını talep eden tasarıyı Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne sundu.
Konuyla ilgili açıklama, lobinin en etkili isimlerinden California eyaletinin Demokrat Milletvekili Adam Schiff’in bürosunca yapıldı. Açıklamada tasarının Schiff, Demokrat Milletvekili Frank pallone ve Cumhuriyetçi Milletvekilleri George Radanovich ve Mark Kirk tarafından hazırlandığı bildirildi. Tasarının şimdiye kadar iki partiden toplam 77 milletvekilinin imzalarıyla desteklendiği belirtildi. Açıklamada, “tarihi gerçekler, açık ve iyi belgelenmiş olup müzakereye açık değildir” ifadesi kullanıldı ve olayların “20. yüzyılın ilk soykırımı olduğu” ileri sürüldü.
Tasarı ABD Başkanı Barack Obama’ya ve ABD devletine olayları ‘soykırım’ olarak tanıması çağrısında bulunuyor. Tasarının kabulü için, önce Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin gündemine alması, orada benimsenmesi, ardından Temsilciler Meclisi genel kurulunun gündemine alınması ve orada da kabul edilmesi gerekiyor. Tasarının kabul edilmesinin bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve sadece bir tavsiye niteliği taşıyor. Bu durumda tasarının kabulü durumunda bile Obama’nın ve ABD’nin bu tavsiyeye uyması zorunluluğu bulunmuyor.
Tasarıyı hazırlayan 4 milletvekili, geçen hafta Obama’ya ortak bir mektup yazarak, seçim döneminde Obama’nın konuya ilişkin verdiği ‘tanıma sözünü’ tutmasını istemişti. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et