25 Mart 2009 00:00

‘Ergenekon’un avukatlığını yapmayın’

ÇAĞDAŞ Avukatlar Grubu, ölümü bekleyen onlarca hasta tutuklu ve hükümlüyü görmezden gelerek Ergenekon sanıkları için tahliye talebinde bulunan İstanbul Barosu yönetimini uyarıyor.

Paylaş

ÇAĞDAŞ Avukatlar Grubu, ölümü bekleyen onlarca hasta tutuklu ve hükümlüyü görmezden gelerek Ergenekon sanıkları için tahliye talebinde bulunan İstanbul Barosu yönetimini uyarıyor. Baronun görevinin ‘avukatlık bürosu’ gibi davranmak olmadığını belirten Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), baronun, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkma görevlerini hatırlatıyor. Çeşitli adliyelerde yürütülen çalışmalarla avukatların imzasına açılan metin, 26 Mart’ta saat 13.30’da Baro önünde yapılacak basın açıklamasıyla yönetime sunulacak.
JİTEM’CİLER İÇİN BAŞVURU
İstanbul Barosu Başkanlığı, 19 Ocak tarihli basın metniyle Ergenekon tutuklusu emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un tahliye edilmesini istemişti. Bununla yetinmeyen baro İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçeyle başvurdu. 4 Şubat tarihli dilekçede, JİTEM’in kurucuları; isimleri birçok faili meçhul cinayet, kayıp ve insanlık suçuna karışan Levent Ersöz ve Arif Doğan’ın tahliyesini ve GATA’ya sevkini istedi. Bu girişimlerin ardından Tolon, GATA’ya sevk edilip ‘sağlık durumundan ötürü’ tahliye edildi. Ersöz ise GATA’ya sevk edilmiş, ancak tahliye edilmemişti. ÇAG, Ergenekon davasının, sanığın kim olduğuna bakmaksızın yargılama hukuku kuralları, insan hakları ve adil yargılanma hakkına uygun olarak yürütülmesini istedi. İmza metninde şöyle denildi: “Ortaya çıkan silahlar, belgeler ve benzeri kanıtlar gözetildiğinde; bir kısım darbe girişimcisinin, faili meçhul cinayet şüphelisinin, halka ve demokrasiye karşı suç işlemiş bir kısım ırkçı ve militarist kişilerin yargılanma ve cezalandırılma yolunu açabilme potansiyeli taşımaktadır.”
ÇAG, hukukçu ve hukuk örgütlerine düşen görevin; MİT, TSK, emniyet veya yüksek düzeyde devlet mensubu ayırımı yapılmaksızın, bu suçları işlemiş kişilerin yargılanmasını istemek olması gerektiğine dikkat çekti.
‘ERGENEKONCULARIN AVUKATLIK BÜROSU’
ÇAG, İstanbul Barosu yönetiminin, sanıkların GATA’ya sevkini ve tahliyesini isteyerek ‘bir kısım şüphelinin avukatı’ gibi davrandığını belirtti. “Baroların, süren bir soruşturma ve yargılamada ‘bir kısım emekli generalin tahliyesini’ talep etmesi doğru değildir” denilen metinde, baro yönetiminin, bu tutumla, yalnızca hukuka ve demokratik ilkelere aykırı hareket etmekle kalmayıp, üyelerinin büyük çoğunluğunun iradesine de aykırı davrandığına dikkat çekildi. Metinde, İstanbul Barosu başkan ve yöneticileri, baro tüzel kişiliğinin hukuk devleti, insan hakları, demokrasi ve adil yargılanma hakkının savunulmasıyla açıklanamayacak şekilde; Ergenekon davası sanıklarının ‘avukatlık bürosu’ gibi algılanmasına neden olan tutumlarına son vermeleri için uyarıldı. (İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Aileler tutuklu çocukları için adalet istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...