25 Mart 2009 01:00

YEREL SEÇİMLER


Yeni’ iddialar, ‘yeni’ projeler, ‘yeni’ açılımlar derken yerel seçimler artık kapıya dayandı.
Artık bir AKP klasiği halini alan yardımlar Maltepe’de de seçimlere damgasını vuruyor. Her yerde seçim afişleri, tanıtım broşürleri elden ele gezerken Maltepe’de bunlara ek olarak hediye çekleri dolaşıyor!
‘OYUM SATILIK DEĞİL’
Kendisine kardeşi aracılığıyla gönderilen çeki kabul etmediğini anlatan İlhami Yazıcı, “25 TL’ye benim oyumu almak istiyorlar ama benim oyum satılık değil’ diyerek tepkisini dile getiriyor. Toplantılar düzenlenerek çeklerin verileceği kişilerin saptandığını iddia eden Yazıcı’ya göre ‘hediye çekleri’ daha çok AKP yandaşlarına veriliyor.
MADEM PARAMIZ VAR BU YARDIMLAR NEDEN?
Başıbüyüklü Adem Kaya da bu ‘yardımlardan’ hoşnut olmayanlardan. Muhtarın, Belediye Başkanı’nın ve mahalleli birkaç kişinin katıldığı toplantılarda çeklerin kimlere dağıtılacağına dair karar verildiğini iddia eden Kaya, “Ne kadar çok oy getirebilirsen o kadar çok hediye çeki alıyorsun” dedi. Kentsel dönüşümün projesinin büyük problemler yaşattığı Başıbüyük için önemli bir noktaya dikkat çekiyor Kaya; “ Bizleri evlerimizden çıkarıp on üç, on dört katlı evlere 40, 50 bin TL’lik borçlarla koymaya çalışıyorlar, madem yeni evlere taşınabilecek kadar paramız var o zaman bu yardımlar niye?”diye soruyor Fikri Köse’ye.
Röportajımızı evlerinin kapısında oturan Başıbüyüklü teyzelerle devam ediyoruz. Hediye çeklerini görmemişler fakat çeklerden haberi var. ‘Kendi adamlarına dağıtıyorlar’ diyorlar. Hatice teyzenin eşi yıkıma gelenlere karşı mücadele verirken felç olmuş. Hatice nine “Biz olmasak kendisi olur muydu acaba, oylarımızı aldı sonra da bizleri gaz bombasıyla ödüllendirdi, bizim gördüğümüz hizmet bu” diye anlatıyor yaşadıklarını.
Belediye’nin yaptığı haksızlıklara sitem eden Hatice nine “O etle tavuğu dolaba koyan devletin adamı da biz adam değil miyiz? ‘Aldım, dolabıma koydum, yiyorum çekin parasıyla’ diyorlar. Bunu onlara muhtar veriyormuş, adamlarını arayıp paralar geldi, gelin alın” diyor.
BAŞIBÜYÜK’TE ULAŞIM AYRI BİR SORUN
Zahide Karaca da her Başıbüyüklünün asıl sıkıntısı olan tapular konusuna değinirken, Başıbüyük’ün başka sorunlarına da dikkat çekiyor. Karaca”Ne hastane yapılıyor Başıbüyük’e ne de acil durumlarda gidebilmemiz için vasıta koyuluyor” diyor. Belediyeden memnun musunuz diye sorduğumuzda Karaca “ Yok Allah etmesin, Fikri Köse sözünde durmadı. Önce bu yapmadıklarını düşünüp sonra oy istemeye gelsin. Bizden de oy beklemesin” dedi.
ESNAFTAN FİKRİ KÖSE’YE TAM NOT YOK!
Belediyenin internet sitesinde yer alan ‘ Fikri Köse’ye esnaftan tam not’ haberinin aksine Köse’ye esnaftan tam not gelmiyor. Maltepe meydanında esnaflara Köse’ye 10 üzerinden kaç verdiklerini soruyoruz. Meydanda ayakkabıcılık yapan Veli Kızılkaya Fikri Köse’ye 10 üzerinden ‘6’ veriyor. Kızılkaya nedenini “Pazarın kaldırması olumlu bir yandı benim için fakat yine de hizmetleri yeterli değil. Esnafı sadece seçim zamanı hatırlamamalı” diyerek açıklıyor.
Giyim mağazası olan Musa Sönmez’in Köse’ye puanı ‘0’. Yaptıklarını söyledikleri hizmetlerin hiçbirini göremiyoruz diyen Sönmez, “Biz rantçı değil halkçı olan insanları istiyoruz. Bugün fellik fellik oyumuzu almak için geziniyorlar. Koltuğa oturunca unutacaklar” diyor.
Maltepe’de kuruyemişçilik yapan Hidayet Akdemir Köse’ye ‘7’ puan veriyor. Memnun olduğunu ama çalışmalarının yetersiz kaldığını anlatan Hidayet Akdemir “Mesela çevre düzenlemelerinde, trafik konusunda problemler var bunların giderilmesi gerekiyor” dedi. Kafe işletmecisi Kaya puanının yüzdelik dilime giremeyeceğini anlatıyor. Yıllardır esnaflık yaptığı halde başkanla tanışamadığını söyleyen Kaya, “ Ben kendisini tanımıyorum, geliyormuş, halimizi hatırımızı soruyormuş. Yok öyle bir şey. Sadece seçim aracıyla geçerken selam veriyor, o kadar” diyor.

MALTEPE NERESİ

1992 ilçe oldu, aynı yıl “Ara Yerel Seçimleri” neticesi Maltepe’de belediye kuruldu. Maltepe’ye ait 18 mahalleye mevcut. Maltepe Bölgesi’nde ulaşım demiryolu ve karayolu ile yapılmaktadır. Maltepe’nin en büyük sorunları arasında Kentsel dönüşümün yarattığı sıkıntılar, ulaşım ve işsizlik yer alıyor. Beş senedir Maltepe’nin Belediye Başkanlığı’nı Fikri Köse yürütüyor.
2004 yerel seçim sonuçları: AKP yüzde 43.06, CHP yüzde 33.94, DYP yüzde 5.16, SHP yüzde 3.51, GP yüzde 3.33

Adaylar ne diyor?

CHP, DTP, SP, ANAP’ın Belediye Başkanı adaylarıyla projelerini konuştuk. Yapılan yardımları ve Maltepe’nin baş sorunlarından olan Kentsel Dönüşümü sormayı da ihmal etmedik. Maltepe’de de seçimler çekişmeli geçeceğe benziyor.
DTP-MEHMET KARA
*Genel ilkelerimizin başında doğrudan demokrasi geliyor.
*Özellikle çalışan kadınlar için ücretsiz kreşler açacağız.
*Gençler için meslek edinme kursları açacağız.
*Özellikle göç eden insanların problemi olan eğitim sorunu için çözümler arayacağız. *Anadillerinde eğitim kursları açacağız.
*Yaşlı evleri, sığınma evleri açacağız
Yardımlarla İlgili görüşleri: Market çeklerinin dağıtıldığını duyduk, insanlara tapularının verileceğine sözler, vaatler verildiğini de duyduk. AKP hükümetinin tüm ülkede olduğu gibi burada da sadaka kültürüne dayalı yardımlar yaptığını biliyoruz. Bu şekilde halktan oy toplanmasını tasvip etmiyoruz. Çünkü bizim kültürümüz sadakaya değil sosyal devletçiliğe dayanmaktadır.
Kentsel dönüşüme alternatif projesi: Kentsel Dönüşüm projesini tersine çevirip Halkçı Dönüşüm projesi gerçekleştirmek istiyoruz. Halkın konut ve barınma ihtiyacını öne koyan, insanın yaşama hakkını, barınma hakkını savunan, halkın arkasında duran bir yerel yönetim benimseyeceğiz.
SP- METİN ÇELİK
*Sosyal belediyeciliğimizi ön plana çıkarmak istiyoruz.
*Yapılaşma problemlerini çözmek istiyoruz.
*Sokak çocuklarına, uyuşturucu bağımlılarına yönelik rehabilitasyon merkezleri projelerimiz var.
*İlçenin tamamına yönelik değil mahallelere özel ürettiğimiz projelerimiz var. Böylece mahallenin sorunlarına göre projeler üretiyoruz.
Yardımlar için görüşleri: Bizim yardım, sadaka anlayışımız, filtre ve sosyal dayanışma anlayışımız çok farklı. Fakir ve fukaranın hakkı zenginlerin mal varlığı üzerinde var. Fakat bunu herkesin gözü önünde ya da oy toplamak için yapmamak gerekir.
Kentsel dönüşüme alternatif projesi: Kentsel dönüşümden rant paylaşımını değil, yaşam alanlarını iyileştirmeyi ve dönüştürmeyi amaçlıyoruz böylece herkes evinden barkından olmadan hayal ettiği imkanlara kavuşacak.
CHP - MUSTAFA ZENGİN
*İnsanları yerlerinden yurtlarından etmeden, insanlara sağlıklı evler sunmak niyetindeyiz.
*Trafik sorununu çözmek için projelerimiz var.
*Kreşler, kadın sığınma evleri açmak niyetindeyiz
Yapılan yardımlar için görüşleri: Bence çirkin, onuru zedeleyen yardımlardır. Seçim arifesinde yardım çekleri vermek zaten amaçlarını direk gözler önüne sermekte. Önemli olan böyle yardımları göz önünde yapmamaktır.
Kentsel dönüşüme alternatif projesi: AKP buranın yerlilerini burada istemiyor. Köylerinize geri gidin diyor adeta bu projeyle. Biz kesinlikle tasvip etmiyoruz. Halkı mağdur etmeden yaşam şartlarını iyileştirmeyi planlıyoruz.

ANAP- ARİF TEVETOĞLU
*Alt yapı projelerimiz var.
*uAnkara’da uygulanan battı çıktı yollardan yapacağız.
*Battı çıktı projesinin ardından trafiğin ortasındaki merkezi trafiğe kapatıp yürüyen yollar yapacağız. Böylece insanlar yorulmadan gezebilecekler.
*Kapalı otopark uygulaması yapacağız
*Başıbüyük, Gülensu ve Gülsu Mahallelerinde yaşayanlar Maltepe merkeze teleferikle gidecek
Yardımlarla İlgili görüşleri: Yardım alanlara bir şey söylemiyorum. O insanları yardım alacak hale getirenlerin utanmazlığına vuruyorum. Onları o hale getiren insanların terbiyesizliğine vuruyorum.
Kentsel dönüşüme alternatif projesi: Bizim projemizin adı Çağdaş Kent projesi. Bu projeyle evlerini yıkmadan, arsalarına el koymadan; ev yapmış insana karşılığında bir ev, arsası olana ise metrekaresi üzerinden yine ev vererek çözüme ulaştırmayı planlıyoruz.
Duygu Söylemez

Evrensel'i Takip Et