28 Mart 2009 00:00

Ne olacağı o zamandan belli

İŞTE dünyanın en garip oto portrelerinden biri. Kendisini, yüzünde ağzı burnu olmadan resmeden kişi, o günlerde henüz küçük yaşlardaydı.

Paylaş

İŞTE dünyanın en garip oto portrelerinden biri. Kendisini, yüzünde ağzı burnu olmadan resmeden kişi, o günlerde henüz küçük yaşlardaydı. Büyüdüğünde dünyanın başına ebla oldu. Şimdi nefretle anılıyor. Adolf Hitler'in 1910'da henüz 21 yaşındayken suluboya çalışmasında oto portresini böyle çizmişti. 2. Dünya Savaşı'nın sonlarında, Essen kentindeki Amerikan askerleri tarafından bir depoda bulunan resim, şimdi İngiltere'de sergileniyor.
24 Nisan'da açık artırmayla satışa çıkacak olan Hitler'in 13 çalışmasından biri olan "Oto portre" büyük ilgi topluyor.
Bu çalışmasını inceleyen psikologlar, 21 yaşındayken bile, kendisini yüzünde ağzı ve burnu olmayan, kafasının üzerinde bir çarpı işareti ve isminin baş harfleri olan A.H ile işaretleyen birinin "garip ve çok hastalıklı bir ruh hali yansıttığını" söylediler.
1907-1908 yıllarında ressam olmak için yanıp tutuşan ve bu nedenle Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'ne iki kez başvuran Hitler iki kez de geri çevrilmişti. Akademi tarafından değerlendirilen başvuru çalışmaları "Sanattan uzak, resim yeteneği yetersiz" olarak nitelenmiş ve Hitler Akademi'ye kabul edilmemişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Google 200 kişiyi işten çıkarıyor

SONRAKİ HABER

Namus cinayetleri İngiliz televizyonunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...