04 Nisan 2009 00:00

Açılımlar, Evrensel Kültür’de

Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür’ün nisan sayısında, kültür ve sanat dünyasındaki son gelişmeler işleniyor. Derginin dosya konusu, “Açılımlar mevsimi”.

Paylaş

Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür’ün nisan sayısında, kültür ve sanat dünyasındaki son gelişmeler işleniyor. Derginin dosya konusu, “Açılımlar mevsimi”.
Evrensel Kültür’ün 208. sayısındaki dosyasının konusu, AKP’nin “kültürel açılımları”. Handan Çağlayan, Tanıl Bora, Sevilay Çelenk, Ahmet Tulgar, Feyyaz Yaman ve Tarık Günersel yazılarıyla Nâzım’a vatandaşlıktan, Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya’nın mezarlarının getirilmesine kadar AKP’nin gerçekleştirdiği “kültürel açılım”ların demokrasi mücadelesi bakımından nereye oturduğunu tartışmaya açıyorlar. Evrensel Kültür’ün dosyası, “Açılımlar mevsimi” başlığını taşıyor.
Evrensel Kültür bu ay yine Ali Öz fotoğrafı ve Sennur Sezer şiiriyle açılıyor. 5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen Uluslararası Su Sergisi’ni Barış Avşar yazdı. Yazısı “‘Su sahipleri’nin halkla İmtihanı” başlığını taşıyor.
Hindistan’da geçen öyküsüyle tartışma yaratan, bu yılın Oscar ödüllerinin galibi “Milyoner” (Slumdog Millionaire) filmi, “Holly-Bolly ya da melodramın kaçınılmaz hafifliği” başlıklı Barış Yıldırım yazısında ele alınıyor. Ekonomik krizle birlikte tekrar popülerleşen Marx’ın yaşamı ve fikirlerini ele alan sanat eserleri, derginin bir başka konusu. Metin Boran, Dostlar Tiyatrosu’nun yeni oyunu Marx’ın Dönüşü’nü Genco Erkal’la konuştu.
Evrensel Kültür’ün nisan sayısında pek çok edebiyat incelemesi yer alıyor. “Dostoyevski’nin ‘Yeraltı adamı’ Üzerine Bir Deneme”yi Derviş Aydın Akkoç kaleme aldı. Hülya Bulut, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Şıpsevdi romanındaki kadın figürlerini inceliyor. Paranın üzerine resminin basılmasıyla tekrar gündeme gelen Fatma Aliye’yi Sennur Sezer, Ayla Kutlu’yu ise Tahir Şilkan yazdı. Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar’ındaki kötülük sorununu Çağla Cömert yazdı.
Güneşi Gördüm filmini konu alan “Gözünü kırpmadan güneşi görmek” yazısı Çağdaş Günerbüyük imzasını taşıyor. Mehmet Öner, İRA önderi Bobby Sands ve arkadaşlarının açlık grevini anlatan Açlık’ı, Ercan Dalkılıç, Clint Eastwood’un son filmi Gran Torino’yu yazdı.
Tarih metinlerini eleştiren Tarih-Lenk isimli kitabı büyük ilgi gören Hakan Erdem’le, Uğur Halil Karakullukcu, Zonguldak maden işçileri ile ilgili uzun soluklu çalışmalarıyla tanınan Birol Üzmez’le ise Fahri Bozbaş söyleşi yaptı.
Frankfurt’ta açılan “Darwin-sanat ve kökenleri arayış” başlıklı sergiyi Zahide Yentür kaleme aldı. Koray Karaermiş ise Fethi Kayaalp’in retrospektif sergisini yazdı. Müjde Arslan’ın kumalığı eleştiren belgeselini Ebru Mocoş yazdı.
Evrensel Kültür’ün bu sayısında Mustafa Köz, Aynur Uluç, Halide Yıldırım’ın; Arsun Gözen, Ulaş Başar Gezgin’in şiirleri, İlyas Halil ve Osman Gür’ün öyküleri de yer alıyor.
Evrensel Kültür’ün 208. sayısı tüm bayilerde ve kitapçılarda!
(KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: (212) 247 65 17
ÖNCEKİ HABER

İTܒde bağlama ile buluşma başladı

SONRAKİ HABER

NATO için olağanüstü hal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...