18 Haziran 2009 00:00

Yatağan ve Tunçbilek cıva tehdidi altında


Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, Muğla Yatağan ve Kütahya Tunçbilek gibi termik santrallere yakın yerlerde cıva sorunu yaşandığını söyledi. Uslu, Yatağan ve Tunçbilek’teki cıva oranlarının tehlikeli boyutlara çıktığını belirtti.
Termik santrallerden çıkan uçucu küllerin rüzgarın etkisiyle dağılması sonucu insanların ciddi biçimde cıva kirliliğine maruz kaldığına dikkat çeken Prof. Uslu, termik santral katı atıklarının toprak ve su ortamına taşınması sürecinde inorganik cıvanın organik metil cıvaya dönüştüğüne dikkat çekti.
Kütahya Tunçbilek Termik Santrali’nin yanındaki sekiz yerleşim merkezinde yapılan içme sularındaki ölçümlerde cıva miktarının Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği rehber seviyelere yaklaştığının altını çizen Uslu, Yatağan’ın da cıva tehdidi altında olduğunu ifade etti. Son yıllarda Yatağan Termik Santrali bölgesindeki kuyularda yapılan ağır metal kirliliğiyle ilgili araştırmalarda, cıva kirliliğinin bazı kuyularda 0.0025 ppm değeri ile WHO ve Avrupa Birliği limit değerlerini aştığını kaydeden Uslu, cıva kirliliğinin dünyanın en önemli çevre sorunları arasında yer aldığını, bir cıva oksit pilinin 800 bin litre içme suyunu kirlettiğini söyledi.
NELER YAPILABİLİR?
Yeterli baca gazı arıtması yapmayan büyük yakma, demir çelik sanayi, diğer maden sanayi ve çöp yakma tesislerinden çıkan gaz içindeki cıva bileşiklerinin uzun mesafelere kadar taşındığını ifade eden Uslu, “Cıva kirliğinin önlenmesi için başta Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, ithalat ve ihracattan sorumlu kurumlar, yerel yönetimler ve sağlık kuruluşları, cıva ve bileşiklerinin kullanımının azaltılması ile ilgili plan ve programlar hazırlamalı. Acilen cıva salınımını azaltan tedbirler alınmalı” dedi.
Uslu, cıva kirliliğinin önlenmesi için hastanelerde, laboratuvarlarda, işyerleri ve evlerde cıva içeren aletler yerine alternatiflerinin kullanılmasını istedi. Düğme piller, termometre, barometre, flüoresan lambalar ve termostatlı vanaların cıva açısından tehlikeli olduğunu ifade eden Uslu, bunlarla ilgili planlama ve kampanyalar yapılması gerektiğini kaydetti. (Denizli/CİHAN)

Evrensel'i Takip Et