23 Haziran 2009 00:00

Ambarlı Limanı’nda 12. iş cinayeti

AMBARLI Limanı’nda, kötü çalışma koşullarına karşı sendikalı olan işçileri işten atan Marport AŞ’de meydana gelen iş kazasında bir işçi hayatını kaybetti.

Paylaş

AMBARLI Limanı’nda, kötü çalışma koşullarına karşı sendikalı olan işçileri işten atan Marport AŞ’de meydana gelen iş kazasında bir işçi hayatını kaybetti. Aynı şirkette meydana gelen kazalarda bugüne kadar 11 işçi hayatını kaybetmişti.
Kazada hayatını kaybeden Halit isimli işçinin şirkete bağlı Kalkavan Nakliyat adlı taşeron firmada çalıştığı öğrenildi. Gece vardiyası çalışması sırasında meydana gelen olay, gemi yükleme sırasında, gemi yükleme makinesinin Sprider’inin Halit isimli işçiye çarpması sonucu gerçekleşti. İşçilerden aldığımız bilgilere göre kazanın ardından limandaki çalışma, kısa bir süre durmasına rağmen, daha sonra hiçbir olay yaşanmamış gibi devam etti. Kazanın ardından gemi yükleme makinesini kullanan Operatör Mustafa Dalkaç ve Vardiya Amiri Metin Gümürhan jandarma tarafından gözaltına alındı. Marport Limanı’nda daha önce de 11 ölümlü iş kazası yaşanmıştı.
Marport Limanı’nda çalışan işçiler, 2008 yılında kötü çalışma koşullarına karşı Liman-İş Sendikası’nda örgütlenmiş, sendikaya üye olan 400 işçi işten atılmıştı. Liman girişinde direnişe geçen işçiler, birçok kez patronun adamlarının saldırısına uğramıştı. İşçiler, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen liman yetkilileri işçileri işe geri almamıştı.
Sendikalaştığı için işten atılan işçiler, kazanın ardından yaptıkları açıklamada, limanda yaşanan kuralsız çalışma koşullarının ölümlere davetiye çıkardığını belirttiler. Limanda işçilerin 23-24 gün izin kullanmadan çalıştıklarını, yer hizmeti veren taşeron işçilerin uzun süre izinsiz ve istirahatsız çalıştıklarını belirten işçiler, bazı işçilerin aralıksız 36 saat çalıştırıldıklarını anlattılar.
Bu koşullarda çalışmamak için sendikalı olduklarını belirten işçiler, 336 gündür mücadelelerini sürdürdüklerini dile getirdiler. İşçiler, kazanın sorumlusunun önlem almayan patronlar olduğunu ifade ettiler. (İstanbul/EVRENSEL)
Erkan Sarıoğlu
ÖNCEKİ HABER

Hekimler mesleklerine sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Alevilerin sorunları için Meclis araştırması istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...