07 Temmuz 2009 00:00

‘Madımak müze olana dek acımız dinmeyecek’

Madımak’ta yaşamını yitiren 33 “can”dan 27’sinin mezarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’ndaki Anıt Mezar’da, defnedilmelerinin 16. yılında anma etkinliği gerçekleştirildi.

Paylaş

Madımak’ta yaşamını yitiren 33 “can”dan 27’sinin mezarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’ndaki Anıt Mezar’da, defnedilmelerinin 16. yılında anma etkinliği gerçekleştirildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısı ile Karşıyaka 1 No’lu Kapı önünde buluşan “can”ların aileleri, Ankara’daki emek ve meslek örgütleri, siyasi partilerin temsilcileri, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” dediler.
33 can’ın fotoğrafını, “yaşıyor” yazıları ile taşıyan katılımcılar, tüm şehitlerin fotoğraflarının yer aldığı ve üzerinde “Unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açtılar.
Anıt Mezar’a yürüyüşün ardından, Sivas şehitleri nezdinde tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak katliamının, insanların vicdanında yanmaya, kanamaya devam ettiğini söyledi. “Birlik olma”, “birleşme” çağrısı yapan Gümüş, “Biz birleşmediğimiz zaman birileri yakan, bizler yakılan oluyoruz” dedi. Buradaki canlara adalet, eşitlik için sözlerinin olduğunu kaydeden Gümüş, “can”ların adlarını sayarak, “selam olsun” dedi.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’ndan Ali Ertan Toprak da Türkiye’nin bu katliamla hesaplaşmadığı sürece, unutturmamak için her şeyi yapacaklarını söyledi. Türkiye’deki Alevi örgütlerinin yanında olacaklarını belirten Toprak, “Daha demokratik, daha özgür Türkiye’yi yaratana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini” söyledi.
Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin ise isim vermeden, kendilerinden önce ziyarete gelen ve mezarlara “CHP” yazılı karanfiller bırakan CHP’yi eleştirdi. Kameraların çok olduğu yerde katılanların, karanfillere bile adlarını yazanların, kendilerini beklemeden gitmelerine tepki gösteren Gültekin, katılımın azlığını da eleştirdi. AKP’nin seçimlerden önce kendi Alevileri ile Alevileri yeniden tanımlamaya çalıştığını belirten Gültekin, Çalıştay ve Alevi Açılımı’ndakilerin niye burada olmadıklarını sordu. Gültekin, “Sivas’a gelemeyenler Ankara Karşıyaka’ya da mı gelemiyor?” diye sordu.
Katliama karşı mücadelenin Sivas’tan başlaması gerektiğini belirten Gültekin, “Madımak müze olmadıkça bu yangın sönmez” dedi.
Maraş Katliamı’nın yıldönümünde Maraş’a gideceklerini belirten Gültekin, Maraş’a gitmelerini engelleyenlerin Alevi çalıştaylarının, açılımlarının samimiyetine inanmadıklarını dile getirdi. Koray Kaya’nın, Serkan Doğan’ın, Asım Bezirci’nin adlarını sayarak, onlar nezdinde tüm Sivas şehitlerini kasteden Gültekin, anaların onlar gibi cesur, yiğit, bilge evlatlar yetiştirmesini istedi.
Sık sık “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ın katili bozuk düzendir”, “Madımak’ı müze yapacağız”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” sloganlarının atıldığı anmada, analar evlatlarının mezarlarına kapanarak gözyaşı döktüler, kardeşler, ablalar, ağabeyler “canları” için ağladılar.
Mezarlığa daha önce CHP’nin geldiği ve etkinliğe katılmadan ayrıldığı gözlenirken, mezarlara “CHP” etiketli karanfiller bırakılması hem ailelerin hem katılımcıların tepkisini çekti. Karanfillerin etiketleri tek tek söküldü.
Anıt Mezar’daki anmanın ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Mahir Çayan’ın mezarları ziyaret edilerek, karanfiller bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Goodyear üretime bir ay ara verdi

SONRAKİ HABER

3 dilde temizlik kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...