13 Temmuz 2009 00:00

Buca Öğretmenevi buharlaştı mı?

BUCA Öğretmenevi, iki yıla yakın bir süredir kapalı. Öğretmenler kendilerine çeşitli kahveler bulmuş; orada, burada, mahalle aralarında dinlenmeye, eğlenmeye çalışıyorlar.

Paylaş

BUCA Öğretmenevi, iki yıla yakın bir süredir kapalı. Öğretmenler kendilerine çeşitli kahveler bulmuş; orada, burada, mahalle aralarında dinlenmeye, eğlenmeye çalışıyorlar.
Konuşmaların çoğunda geçen laflar; “Bir öğretmenevini yaşatamadılar, beceriksizler”,
“Diğer ilçeler böyle mi? Bakınız Karşıyaka’ya, Konak’a, Bornova’ya! Yıllardır varlar ve böyle bir sorun yaşamıyorlar.” “Buca küçük bir yer mi sanki? Çalışanı ve emeklisiyle birlikte on bine yakın öğretmen yaşıyor. Bir öğretmenevine layık değil miyiz?”, “Arpalık olarak kullanılırsa böyle olur…” gibi sonu gelmeyen sözler.
2005 yılında, Şirinyer Telekom yanında faaliyetini yeniden sürdürmeye başlayan Buca Öğretmenevi Lokali, 2007 Kasım’ında, kira ve personel giderini karşılayamadığı gerekçesiyle Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kapatıldı. Kapatılmaması için bazı üyelerle yönetim kurulu üyeleri çeşitli girişimlerde bulundular. Eğitim Sen 5 No’lu Şube, lokal önünde basın açıklaması yaptı, imza kampanyası düzenledi ama sonuç alınamadı.
Toplanan imzaları bir dilekçe ile MEB’e gönderen, Öğrtemenevi Lokali’nin Yönetim Kurulu Üyesi emekli Öğretmen Salih Doğan’la konuşuyoruz. Cebinden çıkardığı 16.10.2007 tarihli dilekçe örneğini bize gösteriyor. “Bugüne kadar olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadım” diyor. Neden olarak da Buca’da yaşayan, görev yapan öğretmenlerin bir araya gelmesini istemeyenleri gösteriyor.
SEYYAR ÖĞRETMENEVİ!
Buca’da öğretmenevi bir türlü dikiş tutturamadı. Önce Gürçeşme yolunda açıldı, sonra İşçi Evleri’ne taşındı. Bir süre sonra, Şirinyer park içindeki baraka yapıya taşındı. Burası belediyeye ait olduğu için biraz rahatlanıldı. Ama bir süre sonra belediye buradan da çıkardı, Buca Çevik Bir Meydanı’na yakın bir yere taşındı. Bir-iki yıl geçmeden zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı.
Son olarak 2005 yılında Şirinyer Telekom yanındaki yere taşındı, ancak iki yıl sonra, kirayı ve personel giderini karşılayamadığı gerekçesiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kapatıldı.
Kapanınca sözleşmesi feshedilen ve işsiz kalan personel Sönmez Kılınç ve kısa bir süre çalışan Taner Kılınç, sigortasız ve fazladan çalıştırıldıklarını, hak ettikleri ücretin ve tazminatın kendilerine ödenmediğini, bir dilekçeyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü’ne bildirdiler.
Bakanlığın iş müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucunda, Sönmez Kılınç ile Taner Kılınç’ın şikayetlerinde haklı oldukları, hak ettikleri tazminat ve ücretlerin miktarı da belirtilerek işveren konumundaki Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü-Buca Öğretmenevi Lokali’nce kendilerine ödenmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Ayrıca, yine Sönmez Kılınç tarafından İzmir Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sonucunda, Buca İlçesi Öğretmenevi Lokali yetkilileri hakkında soruşturma açıldı, sonuç olarak disiplin yönünden cezalandırılmaları gerektiği kararlaştırıldı ve on sekiz yönetici disiplin yönünden cezalandırıldı. (İzmir/EVRENSEL)
Veysel Bağcıvancıoğlu / İsmail Gerçek
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Eyüboğlu ailesi: ‘Öz yargılansın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa