01 Eylül 2009 00:00

CEZAEVLERiNDE ‘VARDiYALI UYKU’

Yaklaşık 75 bin yatak kapasiteli cezaevlerinde mahkum ve tutuklu sayısı 115 bine yaklaşınca, birçok cezaevinde “vardiyalı uyku” dönemine geçildi. Koridorlarda bile yatacak yer kalmayan cezaevlerinde, mahkum ve tutukluların...

Paylaş

Yaklaşık 75 bin yatak kapasiteli cezaevlerinde mahkum ve tutuklu sayısı 115 bine yaklaşınca, birçok cezaevinde “vardiyalı uyku” dönemine geçildi. Koridorlarda bile yatacak yer kalmayan cezaevlerinde, mahkum ve tutukluların bir bölümü uyurken, bir bölümü onların uyanmasını bekliyor. 2007’de TBMM Şiddet Araştırma Komisyonu adına cezaevlerini inceleyen, Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği’nin Genel Başkanı Adem Solak, 7 bölgede, 17 cezaevinde araştırma yaptıklarını belirtti. Bu kapsamda cezaevi sorunlarıyla ilgili mahkumlara anketler uyguladıklarını anlatan Solak, cezaevlerinde mahkum ve tutuklu sayısının kapasitenin çok üstüne çıkmasının beraberinde büyük sorunlar getirdiğini aktardı.
BİRLİKTE YATIYORLAR
Bazı cezaevlerinde yatak ve yer yokluğu yüzünden aynı yatağı iki mahkumun paylaştığını belirten Solak, dolaştıkları cezaevleri arasında Bursa, Eskişehir, Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Elazığ ve Bergama’nın bulunduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkum fazlalığı yüzünden sıkıntı olmayan hemen hiçbir cezaevi yok. Örneğin 550 kapasiteli Bursa Cezaevi’nde, mahkum sayısı 1500 civarında. Bırakın adım atmayı, nefes alacak yer yok”
EVET, CİDDİ BİR YER SORUNU VAR
Solak, halen 700 bin kişi hakkında yakala emri bulunduğunu, bunların tutuklanması halinde cezaevlerinin durumunun artık düşünülemez hale geleceğini söyledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, cezaevlerindeki sıkışıklığı, “Maalesef doğru” diyerek kabul etti. Ergin, “Cezaevlerimizin kapasitesi 75-80 bin civarında. Bugün ise 113 bin 500 tutuklu ve hükümlü var. O nedenle ciddi bir yer sorunu yaşanıyor” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Pardon’ demeyi unuttular!

SONRAKİ HABER

Affedildi ayaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...