01 Eylül 2009 00:00

Polonya’da Hürrem Sultan

Polonya’nın Legnica kentinde düzenlenecek olan ‘2. City Uluslararası Tiyatro Festivali’nde bir Türk tiyatrosu, Hayal Sahnesi ve bir Türk müzisyen Can Atilla yer alacak.

Paylaş

Polonya’nın Legnica kentinde düzenlenecek olan ‘2. City Uluslararası Tiyatro Festivali’nde bir Türk tiyatrosu, Hayal Sahnesi ve bir Türk müzisyen Can Atilla yer alacak.
Hayal Sahnesi, 2. City Uluslararası Tiyatro Festivali’ne rejisör Kemal Başar’ın, Can Atilla’nın ‘Cariyeler ve Geceler’, ‘Aşk-ı Hürrem’ ve ‘1453’ adlı müzik eserlerinden yola çıkarak dans tiyatrosu formunda tasarladığı ‘Aşk-ı Hürrem’ ile katılıyor.
“2. City Uluslararası Tiyatro Festivali”, Modrzejewskiej Tiyatrosu’nun da Genel Sanat Yönetmeni olan Jacek Glomb liderliğinde gerçekleşiyor. Festivalin çıkış noktası ise kentteki halkın aidiyet duygularındaki eksikliği tamamlamak adına şehrin harabe yapıları dahil tüm mekanların bir tiyatro sahnesine dönüştürülmesi oldu.
50’nin üzerinde tiyatro tarafından başvuru yapılan festival komitesi, Polonya, ABD, İspanya, Litvanya, Yunanistan ve Türkiye’den altı grubu seçti. Modrzejewskiej Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni tarafından ocak ayında Legnica’ya davet edilen Hayal Sahnesi Kemal Başar ve diğer ülke temsilcileri, 17 ve 18 Ocak’ta, önerilen mekanları gezerek sahnelenecek mekana karar verdiler. Kemal Başar, Hürrem Sultan eserinin sahnelenmesi için eski Yahudi Tiyatrosu’nun yıkıntılarında karar kıldı.
Eserde başrol oyuncuları ve dansçıları Volkan Ersoy, Aslı Kıran, Serhat Güdül’e solist ve oyuncu Özüm Arkan ile timpani sanatçısı Yalçın Baygın’ın yanı sıra Modrzejewskiej Tiyatrosu’nun sanatçılarından 20 kişi de sahnede eşlik edecek.
Hürrem’in yeniçeriler tarafından Ukrayna’dan kaçırılışı, esir pazarında satılışı, hareme kabulü, entrikaları: Süleyman’ın baş hasekisi, veliahtın annesi Gülbahar’ın İstanbul’dan uzaklaştırılması, padişahın en yakını, birlikte büyüdüğü İbrahim’in Süleyman tarafından ölüme yollanması gibi konular, bölüm bölüm, Can Atilla’nın müziği eşliğinde dans tiyatrosu formunda yorumlanacak.
Eserin Legnica’daki festivalden sonra, şimdiden, 2010’da düzenlenecek olan Romanya’daki Babel (Haziran) ve Rusya’daki Kurgan (Temmuz) festivallerinin de programına alınması için prensipte anlaşıldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Şizofren dahi İstanbul’da

SONRAKİ HABER

HABER ANALİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa