03 Eylül 2009 00:00

Peki beyaz Türkleri kim affedecek?

Sanatçı Lale Mansur, Kürt sorununun demokratik çözüm tartışmalarına ilişkin olarak, “Aftan söz ediliyor. Peki, beyaz Türkleri kim affedecek?” diye sordu.Oyuncu Lale Mansur, çözüm için zamanın uygun olduğunu ifade ederken...

Paylaş

Sanatçı Lale Mansur, Kürt sorununun demokratik çözüm tartışmalarına ilişkin olarak, “Aftan söz ediliyor. Peki, beyaz Türkleri kim affedecek?” diye sordu.
Oyuncu Lale Mansur, çözüm için zamanın uygun olduğunu ifade ederken, çözüme muhalefet eden CHP’nin tavrını “dehşet verici” bulduğunu dile getirerek şöyle devam etti: Seçimlerden korkunç bir şekilde erimiş olarak çıkacaklar. Bu kadar milliyetçiliğe ve faşizan tavra rağmen halen nasıl sosyal demokratım diyenler götürüp oy verebiliyor. Sadece AKP’ye karşı olsun diye. Buna inanmıyorum. Ben de AKP’ye oy vermedim ama sırf ona karşı olmak gibi bir hayat tarzı olamaz. Burada insanlar yıllardır ölüyor. Bunu görmezden gelmek korkunç bir şey.”
DİYALOG KURULMALI
DTP ile sadece bu işin çözülemeyeceğini belirten Mansur, “Diyalog kurulmalı. Sadece DTP’yle değil. İngiltere ve İspanya’da aynı şeyi yaşadı. Resmi olarak masaya oturmak zorunda değiller. Ama başka türlü görüşmeler oluyor, olmak zorunda. DTP’ye kalkıp bu işi durdur diyemezsin. Mecbursun PKK’yle temas kurmaya. Bu kadar insan durup dururken mi dağa çıktı? Bunların nasıl indirileceği nasıl bir rehabilitasyondan geçirileceği düşünülmeli” dedi.
Bu ilk adımların bile çok önemli olduğunu dile getiren Mansur, “Kürtçenin konuşulması anadilde eğitim. Kürtçe yayın televizyon bunlar çok önemli. Kürtler için değil sadece bütün azınlıklar için. Çok daha demokratik bir ülkede yaşamak istiyor insanlar.” diye konuştu.
MHP VE CHP KIŞKIRTIYOR
PKK’li ve asker annelerinin buluşmasının oldukça anlamlı olduğunu belirten Mansur, “MHP ve CHP’nin başındaki iki ihtiyar dönüp vicdanları için annelere baksınlar” dedi. Bahçeli ve Baykal’ın Genelkurmay Başkanlığı’nı kışkırtmaya çalıştığını söyleyen Mansur, “O kadar kışkırtmaya rağmen yumuşak bir açıklama ile geçiştirildi. Siyasi bir melese bu, generale ne? ” dedi.
Mansur, af tartışmalarına ilişkin de şöyle konuştu: “Aftan söz ediliyor ama af değil bence. Bu beyaz Türkleri kim affedecek? Bu karşılıklı bir birbirini bağışlamak gerekir. Af gerekli anlam itibari ile evet ama esas ihtiyacımız olan karşılıklı bağışlama. Uzatılan eller çoğaltılmalı.” (İstanbul/DİHA)
Güneş Ünsal
ÖNCEKİ HABER

Van’da barış mitingi bugün

SONRAKİ HABER

Kürt sorununa çözüm talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...