05 Eylül 2009 00:00

CIA elemanı doktorlardan Nazi uygulamaları

Dünya çapında faaliyet gösteren İnsan Hakları için Doktorlar (PHR) örgütü, CIA’nın çalıştırdığı doktorların, şimdiye kadar bilinenlerden daha fazla CIA’nın gizli işkence programında yer aldıklarını açıkladı.

Paylaş

Dünya çapında faaliyet gösteren İnsan Hakları için Doktorlar (PHR) örgütü, CIA’nın çalıştırdığı doktorların, şimdiye kadar bilinenlerden daha fazla CIA’nın gizli işkence programında yer aldıklarını açıkladı.
İngitere’de yayımlanan The Guardian gazetesinin haberine göre, ABD’nin ‘terör zanlılarını’ tuttuğu Guantanamo, Ebu Garib, Bagram ve diğer gözaltı tesislerindeki işkence iddialarında doktorların rolünü araştıran PHR, CIA’nın ‘geliştirilmiş sorgulamalarını’ izlemeleri için çalıştırdığı doktor ve psikologların insanlar üzerinde yasa dışı deney yapmaya yaklaştıklarını, hatta belki de yaptıklarını kaydetti.
Bu doktorların CIA’nın sorgulama tekniklerinin etkinliği üzerine çalıştığını belirten PHR, sağlık uzmanlarının, CIA’nın gizli işkence programının geliştirilmesi, uygulanması ve yasal gerekçelendirilmesinin her aşamasında yer aldığını bildirdi.
YASA DIŞI DENEY İZİ
PHR’nin ‘İşkenceye Yardım’a ilişkin son raporunda, doktorların CIA’nın sorgulama tekniklerini, etkili olup olmadığını belirlemek üzere aktif olarak izlemesi ve rızaları olmadan gözaltındakileri denek olarak kullanması en ağır suçlama olarak yer aldı. Raporda, doktorların bu tür verileri toplamasının da yasa dışı deneyi işaret eden bir uygulama olduğu belirtildi.
ABD’deki doktorların en büyük meslek örgütü Amerikan Tabipler Birliği de doktorların rolünün araştırılması konusunda Barack Obama yönetimi ve resmi kurumlarla diyaloga açık olduklarını belirterek, doktorların işkence ve sorgulamaya katılmasının, temel etik ilkelerin ihlali olduğunu vurguladı.
Uluslararası Kızılhaç örgütünün nisan ayında basına sızan bir raporunda, CIA’nın sorgulamada suda boğulma hissi verilen işkence uygulaması sırasında görevli sağlık personelinin esirin parmağına yerleştirilen nabız ölçer bir aletle oksijen doygunluğunu izlediği ortaya çıkmıştı.
NAZİLER UYGULAMIŞTI
İnsanlar üzerinde rızasız yapılan deneyler, 1947’den bu yana, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı doktorların yargılanması sonrası çıkarılan ve 10 ilkeyi içeren Nürnberg yasası uyarınca yasak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Chavez ‘şer ekseninde’ dolaşıyor

SONRAKİ HABER

Al ‘katili’ ver petrolü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...