05 Eylül 2009 00:00

Zam yargıya taşınacak

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise “TEDAŞ’ın bu zammı 2009’u karla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını” savundu. Kaya, bu zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirerek...

Paylaş

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise “TEDAŞ’ın bu zammı 2009’u karla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını” savundu. Kaya, bu zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirerek, şunları söyledi: “Yüzde 7-10 yansıması düşünülüyor.
Enflasyon yüzde 5 civarında, ancak elektriğe zam ise 2 katı. Elektrik, devletin vatandaşlara sunması gereken hizmettir. Bizler buna katılım payı öderiz. Elektrik vatandaşa satılır ve kar elde edilir hale geldi.
Ekimde tüketici elektriği pahalı kullanırsa zammı yargıya taşıyacağız. Tüketicilerin yüksek faturalar ödeyecek hali kalmamıştır.”
‘ZAMLAR GERİ ALINSIN’
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de elektriğe yapılan 21.8 oranındaki zamma tepki gösterdi.
Dün yapılan yazılı açıklamada, zammın vatandaşa yüzde 10 civarında yansıyacağı söylenerek gelecek tepkilerin azaltılmaya çalışıldığına dikkat çekildi. Elektrik dağıtım kuruluşlarının yerli ve yabancı sermayeye satılarak özelleştirildiğine işaret eden Şimşek, 1 Temmuz 2008 tarihiyle birlikte devreye giren “Enerji KİT’lerinin Uygulanacağı Maliyet Bazlı Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması” ile elektriğe yılda üç defa zam yapılmasının kanunlaştırıldığını hatırlattı. Şimşek, zam oranı belirlenirken döviz kuru, petrol fiyatı ve enflasyonun hesaplandığı iddia edilse de gerçeğin öyle olmadığını ifade etti. Şimşek “Daha dün açıklanan TÜİK verilerine göre; 12 aylık enflasyon ortalaması ağustos ayı itibariyle tüketici fiyatlarında yüzde 7.99, üretici fiyatlarında yüzde 4.19 düzeyinde gerçekleşmiştir. Dolar fiyatlarında da ciddi bir artış yoktur” diyerek bu artışın fahiş bir artış olduğunu ve tamamen şirketlere kâr elde ettirmek için yapıldığını ifade etti. Kilowatt saati 4 cente mal olan elektriğin halka 16 cente satıldığını dile getiren Şimşek, elektrik zammını doğal gaz, su, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlara yapılacak olan zamların takip edeceğini belirtti. Şimşek, elektriğe yapılan bu zammın kabul edilemeyeceğini ifade ederek geri alınmasını talep etti. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

SONRAKİ HABER

Kentsel ranta vergi 2010’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...