06 Eylül 2009 00:00

Onlar intikam değil sadece adalet istiyor

Kayıp yakınları acılarıyla, fotoğraflarıyla, karanfilleriyle yine meydandaydılar. Adalet isteklerini yine yinelediler. Cumartesi Anneleri, 232’nci haftada, yakınlarının akıbetini sormak için...

Paylaş

Kayıp yakınları acılarıyla, fotoğraflarıyla, karanfilleriyle yine meydandaydılar. Adalet isteklerini yine yinelediler. Cumartesi Anneleri, 232’nci haftada, yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldiler.
Aileler adına konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası İkinci Başkanı Mustafa Köz, 12 Eylül darbesiyle evinden askerler tarafından alınan ve gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün öyküsünü anlattı. Mahmut Taşdan da, 2006’dan beri kayıp olan oğlu Mehmet Taşdan’ın cenazesini istedi.
‘İFADESİNİ ALIP BIRAKACAĞIZ’
18 yaşındaki Hüseyin Morsümbül’ün Bingöl’deki evine, 18 Eylül 1980 gecesi baskın düzenlendi. Kollarından tutulup karakola götürüldü. “Oğlumu nereye götürüyorsunuz?” diye soran anne Fatma Morsümbül, “İfadesini alacağız, 5 dakika sonra serbest bırakacağız” yanıtını aldı. Morsümbül, oğlunun peşinden koştu, fakat askeri araca yetişemedi. Morsümbül, oğlunun nerede olduğunu öğrenmek için gittiği karakoldan da “Oğlun karakoldan kaçtı” yanıtını aldı.
ASKER İTİRAF ETTİ
Ertesi gün ise baba Hanifi Morsümbül, gözaltına alındı ve yoğun işkence gördü. Hanifi Morsümbül, askıdayken askerlerin kendi aralarındaki konuşmasını duydu, “Oğlu Hüseyin Morsümbül, işkencede öldürülmüş” diyorlardı. Hüseyin Morsümbül’den bir daha haber alınamadı.
Yıllar sonra olaya tanık olan bir asker, Morsümbül’ün işkenceyle öldürülüp battaniyeye sarılarak Murat Nehri’ne atıldığını itiraf etti. Fatma Morsümbül, oğlu gelecekmiş gibi evinin kapısına her gün yemek bırakmaya devam etti.
Köz, Morsümbül’ün öldürülmesinden sorumlu tutulan Albay Durmuş Kıvrak ve diğer askerlerin yargılanmasını istedi. “Ne ilkel bir kin peşindeyiz, ne de intikam. Sadece 12 Eylül darbecileri ve başta Kenan Evren olmak üzere bütün darbecilerin yargılanmasını istiyoruz” diyen Köz, Cumartesi Anneleri için yazdığı şiirini okudu.
CUMARTESİ EYLEMİNE KATILIYORDU
Eylemde konuşan Mahmut Taşdan, 2006’dan beri aradığı oğlu Mehmet Taşdan’la birlikte cumartesi eylemlerine katıldıklarını söyledi. “Oğlum eylemde gözaltına alındı, hakkında dava açıldı. Sonra aniden ortadan kayboldu” diyen Taşdan, oğlunu uzun süre aradığını belirtti. Yetkililerin oğlunun 2006’da Şırnak’ta bir çatışmada öldüğünü söylediğini aktaran Taşdan, “Onun da bir mezarı olsun, çiçek bırakmak istiyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hakim: 12 yıl ceza adil değil

SONRAKİ HABER

İşaretler Bakırköy'e sıçradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...