14 Eylül 2009 00:00

‘Açılım demokratik anayasa ile mümkün’

Bir yandan açılım tartışmaları, biryandan çatışma ve asker ölümleri ile tutuklamalar devam ederken, Emek Partisi Çiğli ilçe örgütü kahvelerde gerçekleştirdiği toplantılarda emekçilerle gelişmeleri ve demokrasi...

Paylaş

Bir yandan açılım tartışmaları, biryandan çatışma ve asker ölümleri ile tutuklamalar devam ederken, Emek Partisi Çiğli ilçe örgütü kahvelerde gerçekleştirdiği toplantılarda emekçilerle gelişmeleri ve demokrasi, barış, kardeşlik mücadelesini tartışıyor.
İnönü Mahallesi Can Dostlar Kıraathanesi’nde yapılan, “Demokratik açılım ve 12 Eylül Anayasası” konusunun tartışıldığı toplantıya Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölgesi eski Başkanı Ertuğrul Barka ve Avukat Hasan Hüseyin Evin katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Emek Partisi Çiğli İlçe Başkanı Özden Mızrak, ülke gündemindeki konularla ilgili ellerinden geldiğince halkla buluşmaya çalıştıklarını söyledi. Mızrak, Kürt, Ermeni, Alevi açılımlarından bahsedilirken, özünde bunları gerçekleştirecek olan Anayasa değişikliğine ise kimsenin dokunmadığına dikkat çekti.
ÖLEN BİZİM ÇOCUĞUMUZ OLABİLİR
Konuşmasına, tartışılan Kürt açılımına, ‘Amerikan açılımı’ diyerek karşı çıkanların bulunduğunu hatırlatarak başlayan Ertuğrul Barka, bu kesimlerin kan ve gözyaşından beslendiğini söyledi. “Kürt açılımına bizim de itirazlarımız var ama bugün bu tartışmaların bile bu meselenin çözümünde yararlı olduğunu düşünüyorum” diyen Barka, olaya tamamen insani bir yönden bakılmasını isteyerek kendi yaşamından bir örnek verdi: “Bir gün eve gittim ve eşime bu konuda ne düşündüğünü sordum. Ama şöyle bir kıyaslama yaparak düşünmesini söyledim. 26 yaşında bir oğlumuz var. Bir gün askere gittiğini, çatışmada cenazesinin evimizin önüne geldiğini varsayarak düşünmesini söyledim, fikrini sordum. Sustu, hiçbir şey söylemedi sadece ağladı”.
12 Eylül askeri darbesinin bir eseri olan bugünkü anayasanın değiştirilmesi gerektiğini belirten Barka, “Bugün yaşanan sorunlar bu zihniyetin eseridir. Onun için yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır ve bu anayasayı yapacak olanlar bugün burada olanlardır, Kürtler ve Türklerdir” dedi.
ÇÖZMEYENLER NEMALANANLARDIR
Avukat Hasan Hüseyin Evin de, en son Şırnak’ta çatışmada ölen asker annesinin söylediklerini aktararak, “Ülkeyi yönetenlerden başka herkes barış istiyor. Sorunun çözümü ertelendikçe her gün acılar yaşanacak” dedi. Bir taraftan, “Barış ve demokratik açılım” denilirken diğer taraftan operasyonlara devam etmenin akıl ve mantık işi olmadığını ifade eden Evin, “Çatışmalarda ölen asker ve gerilla annelerinin barış çağrıları önemli. Bu çağrıya kulaklarını kapatanlar bu işten nemalananlardır” dedi. Evin, sorunun çözümü için yeni bir anayasanın gerekli olduğunu vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)
Müslüm Özdem
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Tuzla işçileriyle Kürt açılımı sohbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...