25 Eylül 2009 00:00

Haydi çocuklar tarlaya!

Tarlaların yolunu tutan birçok öğrenci, bu yıl da yeni eğitim öğretim yılına zamanında başlayamadı. Şanlıurfa’da ailelerine yardım için tarlada sıcağın altında pamuk toplayan öğrenciler, dün okulun başladığından bile habersizdi.

Paylaş

Tarlaların yolunu tutan birçok öğrenci, bu yıl da yeni eğitim öğretim yılına zamanında başlayamadı. Şanlıurfa’da ailelerine yardım için tarlada sıcağın altında pamuk toplayan öğrenciler, dün okulun başladığından bile habersizdi. Hasat bitmeden okula gidemeyecek olan öğrenciler için okul kasım ayında başlıyor. Yaklaşık iki aylık kayıpla okullarına devam edecek olan öğrenciler, okulu yine bir ay önce bırakacak.
Merkez ve Harran ilçelerine bağlı birçok köyde, sahibi oldukları, kiraladıkları veya ırgat olarak çalıştıkları tarlalarda pamuk toplayan, çoğunu kızların oluşturduğu öğrenciler için ders zili, hasat bittiğinde çalacak. Merkeze bağlı Konuklu beldesinde pamuk toplayan 3. sınıf öğrencisi Fatma ile ağabeyi 5. sınıf öğrencisi Süleyman Demir de bunlardan ikisi.
‘ÇALIŞMAK DEĞİL OKUMAK İSTİYORUZ’
Demir kardeşler, hasat bittikten sonra ihtiyaçlarını karşılayarak okula başlayacaklarını söylüyor. Neredeyse bütün arkadaşları da okula geç başladığı için derslerinden çok fazla geri kalmayan Demir kardeşler, “Biz de sıcakta, güneşin altında çalışmak yerine okula gitmek isteriz ama elimizden bir şey gelmiyor” diyor.
Babaları Halil Demir (43) ise çocuklarını maddi sorunlar nedeniyle her yıl gecikmeli olarak okula göndermek zorunda kalıyor. Demir, tarlaları olmadığı için pamuk toplayarak geçimini sağlıyor.
OKUYABİLSEYDİM…
Geçimini tarım işçiliğiyle sağlayan Mehmet Özbay, 7 çocuğunun okula gitmek yerine tarlada çalışmasına üzülüyor. Özbay, “Çocuklarıma kıyafet, defter, kalem alabilmek için pamukların toplanmasını bekliyoruz. 100 kilo pamuğu 20 liraya topluyoruz. Bir günde 70 ile 150 kilo arasında pamuk topluyor ve ortalama 20-30 lira para kazanıyoruz” diyor.
Okula hiç gitmeyen 13 yaşındaki Fatma ile kardeşi 10 yaşındaki Anze İkiyıldız ise, “Arkadaşlarımız, geç de olsa okula gidebiliyorlar, biz ise okuma-yazma bilmiyoruz. Okula gitmeyi çok istiyorduk ama gönderilmedik. Eğer okusaydık, hemşire veya doktor olmayı istiyorduk” diyor. (ŞANLIURFA)
ÖNCEKİ HABER

Sel bölgesinde sıkıntı

SONRAKİ HABER

Çalan zil değil alarm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa