26 Eylül 2009 00:00

Zelaya darbecilerle görüşmeye başladı

Honduras’ta, askeri darbeyle iktidardan düşürülerek sürgüne gönderilen ve gizlice ülkesine girerek Brezilya Büyükelçiliği’ne sığınan devrik devlet başkanı Manuel Zelaya ile askeri darbeden sonra göreve getirilen...

Paylaş

Honduras’ta, askeri darbeyle iktidardan düşürülerek sürgüne gönderilen ve gizlice ülkesine girerek Brezilya Büyükelçiliği’ne sığınan devrik devlet başkanı Manuel Zelaya ile askeri darbeden sonra göreve getirilen geçici hükümet arasında görüşmelerin başladığı bildirildi.
Zelaya, bir radyoya yaptığı açıklamada, geçici hükümetin adını vermediği bir temsilcisiyle bir araya geldiğini ve ülkenin içinde bulunduğu uzun süreli siyasal krizi sona erdirmeyi amaçlayan bir diyalog sürecinin başladığını söyledi.
Her iki taraf için de henüz bir gelişme olmadığını belirten Zelaya, görüşmeyi de ‘barışçı bir çözümün bulunmasının başlangıcı’ olarak tanımladı. Zelaya, görüştüğü yetkilinin çok katı bir tutum sergilediğini ve anlaşma ihtimaline şans tanınmadığını belirtti. Darbeci hükümetle yapılabilecek her türlü anlaşmanın, kendisinin devlet başkanlığı görevine geri dönmesini öngörmesi gerektiğini ifade eden Zelaya, aksi durumda 29 Kasım’da yapılması planlanan seçimin meşru olmayacağını kaydetti.
Zelaya, gelecek hafta da iş dünyası ve toplum liderleriyle bir araya gelmeyi planladığını kaydetti.
BM’DE ACİL OTURUM
Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Honduras sorununu görüşmek üzere dün acil bir toplantı düzenledi. Konsey sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, oturum için yardımcı olmaya hazır olduğunu söyleyen Brezilya da ısrar ediyordu.
Brezilya’nın BM nezdindeki büyük elçisi, konseyin 15 üyesine yazdığı mektupta, elçilik binasına sığınan Zelaya için kaygılandığını, yanı sıra elçilik binasının ve çalışanlarının, Honduraslı yetkililerce gerek güvenlik gerek fiziken tehdit edildiğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Opel işçileri birleşti

SONRAKİ HABER

Almanya yarın sandık başında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...