29 Eylül 2009 00:00
Atalaya füze sorusu
DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Patriot PAC-3 adlı füze sisteminin alımı çalışmalarının ülkede ciddi kaygılar yarattığını ifade ederek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Kurtulan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından cevaplanması talebiyle Meclise soru önergesi verdi. Kurtulan, Türkiyede yıllardır bütçeden en büyük payın savunma harcamalarına ayrıldığını ve yurttaşların yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek, Ekonomik krizin yarattığı kaos daha ortadan kalkmadan basına yansıyan Patriot PAC-3 adlı füze sisteminin alımı çalışmaları, ülkede ciddi kaygılar uyandırmaktadır dedi.
Fatma Kurtulan, ABDde Barack Obama yönetiminin Avrupaya füze savunma sistemi yerleştirme kararından vazgeçmesinin Türkiyeye 7.8 milyar dolarlık Patriot füze satılması planıyla doğrudan bağlantılı olduğu ileri sürülmektedir. İddialara göre ABD yönetiminin İranın füze programına karşı daha az maliyetli bir sistem arayışında olduğu, Çek Cumhuriyeti ve Polonyayı kapsayan programdan daha ucuz olarak farklı füze sistemleriyle aynı savunma programını Türkiyeye satılması planlanan Patriot Füzesavar sistemi ile gerçekleştirmek istendiği ileri sürülmektedir dedi.
KURTULANIN SORULARI
* Söz konusu füzelerin alınacağına dair haberler doğru mudur? Türkiyenin böyle bir çalışması yok mudur?
* Türkiyeye yönelik hangi tehdit, balistik füzelere karşı savunma yapma gereğini doğuruyor?
* Füze alımı için ne kadar kaynak kullanımı planlanmaktadır?
* Alınması halinde füzelerin hangi sınıra kurulması düşünülmektedir?
* Patriot füzesi alımı Türkiyenin komşularıyla sıfır problem politikasıyla çelişki oluşturmuyor mu?
(ANKARA)
Evrensel'i Takip Et