15 Ekim 2009 00:00

‘Dilimizi araştıralım’


Diyarbakır Sanat Merkezi, çevre il ve ilçelerde etkinlikler gerçekleştirmeye devam ediyor. DSM, Eğitim Sen Bismil Şubesi İşbirliğiyle “Kürt edebiyatı üzerine” (Li Ser Wejeya Kurdi) başlığında Kürt Şair Yazar İrfan Amida’nın konuşmacı olarak katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi.
Eğitim Sen Bismil lokalinde gerçekleşen etkinlikte, Kürt edebiyatı, tarihsel boyutuyla birçok yönden tartışıldı. Yaklaşık üç saat süren söyleşide Kürtçe konuşma yapan Amida, Kürt edebiyatının çok eskilere dayandığını dile getirerek, “Ancak şimdiki Kürt yazını ve edebiyatı bir gelenek üzerinde yürümüyor. Daha çok siyasal bir hareket üzerinde ortaya çıkmıştır.” Dedi.
‘KÜRT EDEBİYATI KESİNTİYE UĞRADI’
Konuşması boyunca Kürt edebiyatının ve dilinin yaşadığı sorunlara uzanarak, zaman zaman Kürt edebi metinlerden örnekler veren Amida, Kürt edebiyatı ve dilinin de tıpkı siyasal hareketleri gibi çoğunlukla kesintiye uğradığını belirtti. Bunun Kürt edebiyatının geleneğinin oluşmasında olumsuz etkisine dikkat çeken Amida, “Bu nedenle Kürt hikayeleri, Kürt yazılı ve sözlü geleneği yeterince kendi dinamiklerini oluşturamadı.” Edebiyatın güçlü olması için sözün kontrolünün sağlanması gerektiğini belirten Amida, Kürt edebiyatının tüm zorluklara rağmen dört parçada kendi başına ürünler vermeye başladığını ve bu anlamda çok da umutlu olduğunu dile getirdi. Düşünce çalışmalarının ancak araştırma ve yazma ile bir külliyata dönüşebileceğini söyleyen Amida, Kürt edebiyatının işlevselliği üzerinde durarak, edebi metinlerin ve bu yönlü ürünlerin artması gerektiğine işaret etti. Uzun yıllardır dil üzerinde yaratılan asimilasyona işaret eden Amida, “Ne kadar tarihimizi bilirsek ve kültürümüzü bilirsek, dahası söz ile içli dışlı olursak o kadar edebiyat mecramızı güçlendiririz” şeklinde konuştu.Amida, modern Kürt edebiyatı, Güneydeki edebiyatortamı, bölgesel olarak ifade edilen Ser Xetê-bin xetê edebiyatı (Sınır altı-sınır üstü) üzerinde durdu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et