20 Ekim 2009 00:00

‘İki devlet, tek millet’ çatırdıyor

Türkiye-Ermenistan yakınlaşması, Süleyman Demirel ve Haydar Aliyev’in temellerini attığı ‘İki devlet, tek millet’ anlayışını sarsıyor.

Paylaş

Türkiye-Ermenistan yakınlaşması, Süleyman Demirel ve Haydar Aliyev’in temellerini attığı ‘İki devlet, tek millet’ anlayışını sarsıyor. Ankara ve Erivan’ın protokol imzalaması, son olarak Türkiye-Ermenistan maçında Azerbaycan bayraklarının yasaklanması Azeriler için bardağı taşırdı. Bunun üzerine Bakü, şehitlikteki Türk bayraklarını kaldırdı, “Artık ucuz doğal gaz yok” restini çekti.
Bu gelişmeler üzere kameralar karşısına geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, değerlendirmelerde bulundu. Azeri bayrakları ve topraklarının kendileri için de kutsal olduğunu dile getiren Davutoğlu “Gök yere inse bu tutumumuz değişmez. Türkiye ile Azerbaycan arasına nifak sokma çabalarına izin vermeyeceğiz” dedi. Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız daha geçen gün Başkan Obama’yı aradığında gündeminde Karabağ vardı. Cumhurbaşkanı Gül’ün gündeminin ilk sırasında Karabağ var” ifadesini kullandı.
MAÇ KIZDIRDI
Peki bu sürece nasıl gelin? Süreç Türkiye ve Ermenistan arasında geçen yıl temmuz ayında İsviçre’nin arabuluculuğunda başlayan gizli görüşmeler, Azerbaycan yönetimini daha o anda tedirgin etmesiyle başladı. 6 Eylül 2008’de Gül’ün, Sarkisyan’ın daveti üzerine Ermenistan-Türkiye maçını izlemek için Erivan’a gitmesi, Azerilerin kızgınlığını iyice artırdı.
ENERJİ RESTİ!
Azeriler tepkilerini dile getirseler de Ermenistan ile gizli görüşmeler devam etti. Bu arada İlham Aliyev’in, Rusya Devlet Başkanı ile görüşmesi ve Rusya’nın Türkiye’nin üzerinden geçecek Nabucco projesine alternatif olarak hazırlayacağı yeni enerji hattına destek vereceğini belirtmesi Ankara’da soğuk duş etkisi yarattı.
ALİYEV GELMEDİ
Azeri parlamentosundan bir grup kadın milletvekili Ankara’ya gelerek Gül, MHP ve CHP olmak üzere Türkiye’de değişik gruplarla görüştü. Azeri milletvekilleri Türk hükümetinin Ermenistan’la yakınlaşmasının eleştiren demeçler verdi. İlham Aliyev, İstanbul’da toplanan Medeniyetler İttifakı’na davetli olmasına rağmen gelmeyerek, Ankara’ya yönelik tepkisini ortaya koydu.
ERDOĞAN GİTTİ
Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, geçen mayısta Bakü’ye gitti. Aliyev’le görüşen Erdoğan, Türkiye’nin, Dağlık Karabağ’daki Ermeni işgali sona ermeden hiçbir şekilde Ermenistan sınırını açmayacağına dair söz verdi. Erdoğan’ın bu sözüne rağmen, Azerilerin kuşkuları giderilemedi.
Son olarak Ermenistan’la protokollerin imzalanması, ardından Sarkisyan’ın da izlediği milli maçta Azerbaycan bayrağı açılmasının yasaklanması krizi iyice büyüttü. Bunun üzerine Türk bayraklarını kaldıran Azeri makamları Türkiye’ye nota da verdi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Seçimle darbe meşrulaştırılmak isteniyor’

SONRAKİ HABER

İsrail Lübnan’la ateşkesi bozdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...