24 Ekim 2009 00:00

MKܒde 1 Mayıs çağrısı suç!

Hükümetin resmi tatil ilan ettiği 1 Mayıs’a çağrı yapmak, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin (MKÜ) almış olduğu kararla suç kabul edildi. İskenderun Meslek Yüksekokulu’ndan 3 öğrenci 1 Mayıs’a ilişkin bildiri dağıttık iddiasıyla...

Paylaş

Hükümetin resmi tatil ilan ettiği 1 Mayıs’a çağrı yapmak, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin (MKÜ) almış olduğu kararla suç kabul edildi. İskenderun Meslek Yüksekokulu’ndan 3 öğrenci 1 Mayıs’a ilişkin bildiri dağıttık iddiasıyla, disiplin kurulu kararıyla okuldan uzaklaştırıldı. Böylece MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda ile üniversitenin Disiplin Kurulu üyelerinin aldığı kararla Mayıs’a çağrı yapmak suç kabul edilmiş oldu.
Öğrenciler MKÜ Rektörlüğü’ne itiraz ettiklerini ve itirazların kabul edildiğini ve kendilerine 2 Ekim 2009 tarihinde randevu verildiğini, ancak bu tarihte savunma haklarını kullanmak için gittikleri İskenderun meslek Yüksekokulu’na alınmadıklarını ve soruşturmacı Mithat Çoban’la görüştürülmediklerini belirttiler.
KONU MAHKEMEYE TAŞINDI
Öğrenciler kararın iptali için Hatay İdare Mahkemesi’ne dava açtılar.
İddiaya ilişkin hiçbir delil bulunmadığını ve bir özel güvenlik görevlisinin tuttuğu rapora dayandırıldığını vurgulayan İskenderun Meslek Yüksek Okulu öğrencileri Sercan Zencir, Hüseyin Kavak ve Uğur Dalgıç, Hatay İdare Mahkemesi’ne verdiği dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdiler: “Dağıtıldığı iddia edilen bildiri, söylenildiğine göre 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgiliymiş. Bilindiği üzere 1 Mayıs, resmi tatil ilan edilmiştir. 1 Mayıs’ın kutlanması veya bu konuyla ilgili yazı veya konuşmalar suç değildir, siyasi veya ideolojik yönü yoktur. Fiil gerçekleşmiş olsaydı dahi, siyasi-ideolojik yönü bulunmadığından ceza verilemez.”
Danıştay 8. Dairesi’nin benzer olaylara ilişkin farklı kararlarını da mahkemeye delil olarak sunan üç öğrenci, dava dilekçesinde, eksik soruşturma ve değerlendirme sonucunda hatalı karar verildiği ve telafisi olanaksız cezaya çarptırıldıklarını belirterek, kararın kaldırılmasını talep etti.


OLAYIN GELİŞİMİ
30 Nisan’da okulda bildiri dağıtıldığını tespit ettiğini iddia eden özel güvenlik görevlisi Yusuf Çalışkan hazırladığı tutanağı okul müdürlüğüne iletti. Bunun üzerine öğretim görevlisi Mustafa Kibaroğlu tarafından olay soruşturuldu. Doç. Dr. Ali Koç başkanlığında toplanan MKÜ İskenderun Meslek Yüksekokul Disiplin Kurulu, 3 öğrencinin bildiri dağıtarak, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 10. maddesinin c fıkrasındaki ‘siyasi ve ideolojik bildiri’ dağıtma ‘suçunu’ işlediklerine kanaatine vardı. 29 Haziran 2009 tarihli karar, Rektörlük Kurulu’nca da onandı.
(İskenderun/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kavakpınarlı kadınlar ‘sağlıksızlığı’ anlattı

SONRAKİ HABER

Belediye öğrencilere otobüsü çok görüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...