07 Kasım 2009 00:00

Tuzla’da orman kanunu

Tuzla Tepeören’de bulunan 17 milyon metrekarelik Karaağıl Devlet Ormanı’nın talan savaşı bitmiyor.

Paylaş

Tuzla Tepeören’de bulunan 17 milyon metrekarelik Karaağıl Devlet Ormanı’nın talan savaşı bitmiyor. ‘Çok hatırlı’ kişilerden oluşan hissedarların yağma ısrarı sürüyor. Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesi hakiminin, Yargıtay’ı tanımayan kararları sürece damgasını vuruyor.
En büyük hissedarlardan birinin avukatının Devlet Bakanı Abdülkadir Aksu’nun oğlu Murat Aksu olması ise davayı ilginç kılan bir başka önemli nokta.
Aralarında MNG Holding sahibi Mehmet Nazif Günal, Son Havadis gazetesinin sahibi ve adı Darbe Günlükleri’nde de geçen Mustafa Özkan, Kadir Topbaş’ın kuzenleri Ömer Faruk Maviyıldız, Osman Maviyıldız ve Topbaş’ın köylüleri Mehmet Kuzgun ve Mustafa Kuzgun’un da bulunduğu hissedarların, Karaağıl Devlet Ormanı savaşı bitmiyor.
Hissedarların Tuzla Tapu Kadastro Mahkemesi’nde açtıkları tapu tescil davası 2005 yılında sonuçlanmış; hakim, davacıların lehine karar vererek tapularını tescil etmişti. Ancak, devlet ormanını özel mülkiyete dönüştüren bu karar, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin 22 Ekim 2007 tarihli kararıyla bozuldu.
Üstelik bu Yargıtay’ın ilk kararı da değildi. Daha önce Mustafa Özkan, Mehmet Nazif Günal ve arkadaşları, aynı konuda dava açmış; yerel mahkeme aleyhlerine karar vermiş, Yargıtay’a yaptıkları temyiz istemi ise 15 Mayıs 2001’de reddedilmişti.
AVUKAT MURAT AKSU, HAKİM AYNI HAKİM
Yargıtay’ın bu kararına rağmen, iki yıl sonra Mustafa Özkan, avukatı Murat Aksu aracılığıyla Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yeni bir dava daha açtı. Şansa bakın ki, hakim yine aynıydı.
Özkan, anılan arazinin devlet ormanı olduğuna, özel mülkiyete konu olamayacağına dair Yargıtay kararına rağmen, “Orman Genel Müdürlüğü buraya hafriyat döktürüyor. Tespit yapın ve işlemlere tedbir koyun” diyerek Orman Genel Müdürlüğü aleyhine tespit davası açtı.
ANLAŞILMAZ ISRAR!
Daha önce aynı yer ve aynı kişiler için tescil ettiği mülkiyet kararı Yargıtay’dan dönerken, hakim, 4 Eylül 2009 tarihinde verdiği kararla Mustafa Özkan’ı haklı bularak tespit ve tedbir kararını verdi.
Hakim bunu yaparken, Yargıtay’ın konuyla ilgili verdiği bozma gerekçeleri yokmuş gibi davrandı. Oysa ki, Yargıtay çok açık olarak Hakim İhsan İsa Arısoy’un kararını “yolsuz tescil” olarak tespit etmiş ve 1094 sayılı parselin tamamının orman sınırları içinde bırakılması gerektiğini belirtmişti.
KARAR NE GETİRECEK?
Hukukçular, tedbir kararının ‘zor bir karar’ olduğu, davacının davayı kazanma ihtimalilin çok yüksek olduğu durumlarda verildiği konusunda hemfikir. Bu karar sonucunda yapılan tespitle adı geçen araziye bugüne dek ne kadar hafriyat döküldüğü tespiti yapılarak, bu gelirin aslında Mustafa Özkan’a ait olduğu belirlenecek. Böylece Yargıtay’ın “Burası devlet ormanıdır. Tapusu özel mülkiyete konu olamaz” dediği milyonlarca dolarlık bir yerin gelirine sahip olacak.
17 milyon metrekarelik alanı, Formula’ya cepheli konumu, Sabiha Gökçen Havaalanı’na yakınlığı ve son olarak da 3. köprü bağlantı yolları güzergahında bulunması nedeniyle değeri milyar dolarla anılan Karaağıl Devlet Ormanı, aynı zamanda İstanbul’un içme suyu ihtiyacının üçte birini karşılayan Ömerli Barajı İçme Suyu Havzası’nda yer alıyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

MUSTAFA ÖZKAN KİMDİR

17 milyon metrekarelik Karaağıl Devlet Ormanı’nın 10 milyon metrekarelik hissesine sahip olan Mustafa Özkan, eski bir gazeteci. Adı pek çok yerde anılan Özkan’ın adına son olarak Ergenekon davasıyla birlikte anılan ‘Darbe Günlükleri’nde rastlanmıştı. Darbe Günlükleri’nde Özkan için “Aydın Doğan’ı paşalarla buluşturan adam” deniliyor.
Son Havadis gazetesinin sahibi olan Özkan, gazetesini 1988 yılında kapattı. Daha sonra Aydın Doğan’la ortak olarak Son Havadis yeniden yayınlanmaya başladıysa da, satmayınca kapıya ikinci kez kilit vuruldu. Demirel’in ‘sağ kolu’ olarak anılsa da herkesle arası iyi olarak biliniyor. Ecevit’in Güneş Otel’de AP’nin 11 milletvekilinin transferinde de, yıllar sonra Sarıgül’ün CHP’ye geçişinde de arabulucu olarak adı geçti.

AMAN KARAAĞIL DA YANMASIN!

Karaağıl Devlet Ormanı’nda yaklaşık 1 milyon 106 bin metrekarelik bir hisseye sahip olan Mehmet Nazif Günal, MNG Holding’in sahibi. MNG Holding’in ‘orman aşkı’ daha önce basına pek çok kez tesadüfen çıkan yangınlarla yansımıştı.
MNG’nin Antalya’da Topkapı Palace’ın arkasındaki ormanlık alanın tahsisi için yaptığı başvurunun reddedilmesinden bir yıl sonra yangın çıkması ve ardından alanın MNG’ye tahsisinin yapılması, kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Benzer bir durum Bodrum’da da yaşanmıştı. Holdingin iki şirketine 2006’da, Bodrum Pina Yarımadası’ndaki orman alanında otel izni verilmiş, Güvercinlik köyü çevresindeki bu alan 2007’de yanmıştı. 238 hektarlık ormanlık alanın telef olduğu yangının ardından MNG bu kez, bölgedeki koyu izin almadan doldurmuş, bu konu da kamuoyunda günlerce tartışılmıştı.

‘KARAR YOLSUZ TESCİLDİR’

Yargıtay kararında, “kesinleşen orman kadastrosu sınırları içinde kalan eski tapu kayıtlarının yasal değerini yitireceği; öncesi orman olan ve bu niteliği gereği orman sınırı içine alınan bir yer hakkında sonradan oluşturulan tescilin, ‘yolsuz tescil’ olup, kayıt malikine hiçbir zaman mülkiyet hakkı kazandırmayacağı” belirtilerek, “Mustafa Özkan ve arkadaşları ile diğer davacılar yönünden, 1948 yılı orman kadastrosunun kesinleştiği, 1984 ve 1988 yıllarında yapılan aplikasyon ve 2/B madde uygulama işlemlerinin bu kişilere orman kadastrosunun iptali konusunda yeni bir dava açma hakkı vermeyeceği ve verilen hükmün bozulması gerektiğine karar verildi.
‘YASAL BOŞLUKTAN YARARLANILDI’
Yargıtay kararında “...1094 sayılı parselin tahdidinin 1959/217-1960/311 sayılı mahkeme kararına konu olmadığına, o günkü yasal boşluktan istifade ile tapuda tescil gördüğünün anlaşıldığına; Devlet Ormanlarında tapu ile iktisap mümkün olmadığına ve ormanlık saha o günkü mevzuata aykırı olarak özel kişiler adına tespit ve tescil edildiğinden, 1094 sayılı parselin tespit ve tescilinin usulsüz olduğu sonucuna varıldığı...” belirtilerek, davacıların yasal boşluklardan yararlanarak tapu sahibi olduklarına dikkat çekiliyor.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Esenketliler yasadışı imarı durdurdu

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa