17 Kasım 2009 00:00

ONUR SAVAŞI!

Dersim katliamını savunan sözleri nedeniyle büyük tepki toplayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bir gazetedeki röportajında sözlerinin arkasında durdu.

Paylaş

Dersim katliamını savunan sözleri nedeniyle büyük tepki toplayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bir gazetedeki röportajında sözlerinin arkasında durdu. “Bütün silahlı ayaklanmalarda çok sayıda masum insan öldürülmüştür” diyen Öymen, bundan üzüntü duymak yerine “Sokaktan geçerken de çöp tenekesinde bomba patlıyor, masum insanlar ölüyor” şeklinde pişkin ifadeler kullandı. Öymen, “Silahlı eylemi başlatanları değil de onu bastıranları suçlu sayarsanız, tarihi yanlış değerlendirmiş olursunuz” dedi.
SÖZLERİN ARKASINDA
“Birçok iç ayaklanma olmuş, sadece Dersim değil. Atatürk bu ayaklanmaların hiçbirine karşı pazarlık yöntemini seçmemiş” diyen Öymen, kendisine faşist denmesine kızarak, “Ben faşistsem Dersim isyanını bastıranlar neydi” diye sordu. 90 bin kişinin katledilmesini ‘birtakım aşırılıklar’ olarak yorumlayan Öymen, dünyadaki bütün isyanlarda masum insanların öldürüldüğünü söyleyerek, “Ben mi bastırdım Dersim isyanını? O zaman Atatürk niye böyle davrandı? Celal Bayar Başbakan’dı. Fevzi Çakmak da Genelkurmay Başkanı. Onlar da mı faşistti?” dedi.
BAYKAL’DAN DESTEK
Deniz Baykal’ın Alevilerden özür dilemesini isteyip istemediği sorusuna ise Öymen, “Hayır. O benim ne söylediğimi, maksadımı gayet iyi biliyor” dedi. Öymen, Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge’ye yaptığı açıklamada da, Çekirge’nin “Deniz Baykal bu konuya nasıl baktı? Size sitem etti mi” sorusuna, “Deniz Bey ile konuştum. O bana bir sitem iletmedi. Hatta ‘Geçmişi bırakalım’ diyerek bu tartışmanın uzamasını engellemek istedi” dedi.
90 BİN ÖLÜYE ‘YAN HASAR’ DEDİ
Meclis’teki sözlerini de tekrar eden Öymen, “Peki niye kimse Şeyh Said isyanından bahsetmiyor? Orada da şehit vermedik mi? Analar ağlamadı mı? Tarih boyunca masum insanların canı yanmıştır, orada da yandı” dedi. Öymen, “Dersim isyanı çok kanlı bastırılmadı mı” sorusuna ise “Sokaktan geçerken de çöp tenekesinde bomba patlıyor, masum insanlar ölüyor. Silahlı eylemi başlatanları değil de onu bastıranları suçlu sayarsanız, tarihi yanlış değerlendirmiş olursunuz” yanıtını verdi. “Kurunun yanında yaş da yanar mı diyorsunuz” sorusuna ise Öymen, “Maalesef. Bakın, ben NATO’da da büyükelçilik yaptım. Operasyonlarda ‘yan hasar’ dediğimiz bir durum vardır” sözleriyle, 90 bin kişinin ölümünü, on binlerce kişinin sürgün edilmesini ‘yan hasar’ olarak izah etti.
(HABER

İSTİFA ÇAĞRISINA PİŞKİN CEVAP

CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Gereğini yap’ sözlerine Öymen’den pişkin bir cevap geldi. Kılıçdaroğlu’nun ‘Gereğini yap’ çağrısına Öymen ‘Ben zaten gereğini yaptım’ cevabını verdi. “Bize görevimizi hatırlattığı için Sayın Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyoruz” diyen Öymen, “Ben Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını istifa çağrısı olarak yorumlamadım.” dedi. “Görevimizi yaptığımıza inanıyorum. Atatürk’ün partisinin görevi, kendi partimizin iktidar olduğu dönemde olanları kınamak değildir” diyen Öymen, “Devlete karşı silahlı ayaklanmada bulunanlara Atatürk, AKP’nin müzakere politikasını değil mücadele yöntemini izledi. Bir sürü silahlı ayaklanma var. Ama hiçbirinde Atatürk Silopi’deki gibi davranmamıştır” dedi.


KILIÇDAROĞLU İSTİFAYA ÇAĞIRDI

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, Onur Öymen’in Dersim katliamı ile ilgili sözlerini değerlendirirken, “Sayın Öymen gereğini yapmalıdır” dedi.
Kılıçdaroğlu, hafta sonu annesinin cenaze törenine katılmak için geldiği Dersim’de CHP İl ve Merkez İlçe Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Öymen’in konuşmasını ‘Talihsiz bir açıklama’ olarak niteledi. “Hepimiz üzerimize düşen görevi yaparak, toplumun duyarlılık ve tepkilerinin, beklentilerinin gereğini yapmak durumundayız” diyen Kılıçdaroğlu, “Elbette o dönemde yanlışlar, hatalar olmuştur. Ama bunu günümüze taşıyıp, o olayları kaşımak doğru değildir. Yara kanamıştır. Bu süreçte yapılması gereken tepkileri dikkate almaktır. Tepkileri dikkate alması gereken Sayın Onur Öymen’dir ve gereğini yapmak zorundadır. Gereğini yaptığı zaman hem CHP’yi, hem CHP’deki parlamenterleri ve CHP’lileri rahatlatmış olacaktır” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, “Şunun altını özenle çizmek isterim: Dersim coğrafyasında yaşanan olay, bir insanlık dramıdır. O dönemde insanlıkla bağdaşmayan olaylar oldu” dedi.

ERDOĞAN: ÖYMEN BATTIKÇA BATIYOR

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, Dersim katliamına ilişkin sözlerinin ardından yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, “Battıkça batıyor. Bu, CHP zihniyetinin tutarsız davranışlarının en açık ifadesidir” dedi. Özürlüler Şûrası’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “CHP genel başkan yardımcısının, genel başkanı huzurunda, Alevi vatandaşlarımın huzurunda, tüm parlamento ve tüm ekranları başında izleyenlerin huzurunda, Dersim katliamının bugün tekrarını talep etmesi, bunun üzerinde ısrarla durması, hatta daha ertesi gün kendine göre kuvvetlendirici bazı ifadeler kullanması, battıkça battığının çok açık net göstergesidir. Bu, CHP zihniyetinin tutarsız davranışlarının en açık ifadesidir. Kendilerini gizleyecek bir yanları yoktur” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Antep’te, 25 Kasım grevi için tüm halka çağrı

SONRAKİ HABER

Başbakan Erdoğan ‘dostuyla’ buluşacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...