16 Aralık 2009 00:00

Dev-Sol ana davasında ceza yağdı

SIKIYÖNETİM Mahkemesi tarafından 1981’de açılan, 1243 kişinin yargılandığı Devrimci Sol (Dev-Sol) ana davası, bir kez daha karara bağlandı.

Paylaş

SIKIYÖNETİM Mahkemesi tarafından 1981’de açılan, 1243 kişinin yargılandığı Devrimci Sol (Dev-Sol) ana davası, bir kez daha karara bağlandı. Mahkeme 39 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
İlk duruşması 15 Mart 1982’de yapılan davanın karar duruşması, Üsküdar 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. Başka davalardan tutuklu sanıklar Ali Osman Köse ve Mehmet Akdemir’in yanı sıra 20’yi aşkın tutuksuz sanık katıldı. Son savunmalarının ardından son sözleri sorulan sanıklar, sanık sandalyelerinde 12 Eylül darbecilerinin oturmasını istedi ve “Bu filmi daha önce görmüştük” dedi.
‘ÖZÜR BORÇLULAR’
16 sayfalık savunmasını okuyan Köse’nin ardından tutuksuz sanık Hasan Doğruöz, “30 yıldır bu anı bekliyorum” diyerek savunmasını okudu. Doğruöz, devletin kendilerine özür ve tazminat borçlu olduğunu söyledi. Duruşmada mübaşirin, birbiriyle konuşan sanıkları doğrudan uyarması, tansiyonun yükselmesine neden oldu. Oturumun öğleden sonraki kısmında gazeteciler, salona güçlükle girebildi.
Son sözleri sorulan sanıklar, işkence altında günler geçirdiklerine dikkat çekerek 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını ve beraatlarını istedi. Son sözlerin ardından karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyetinin, aranın ardından açıkladığı karara göre 39 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
10 yıl süren yargılamanın sonunda 1991’de, Dursun Karataş’ın da aralarında bulunduğu sanıklara, “örgüt yöneticiliği” ve “kamu malına zarar” gerekçeleriyle idam ve çeşitli hapis cezaları verildi. Sıkıyönetimin kaldırılmasıyla birlikte Üsküdar 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredilen dosya, temyiz için Yargıtay’a gönderildi ve karar, hazırlık aşamasına ait çok sayıda belgenin kayıp olduğu gerekçesiyle bozuldu. Yargılamayı yeniden başlatan mahkeme, kayıp dosyalar bulunmamasına ve sanıkların hayatta olup olmadığının tespit edilmemesine rağmen, ilk duruşmada mütalaa verdi. Savcı, yaşamını yitiren Karataş’ın da aralarında olduğu 163 kişi hakkında, 146/1’den ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Oy vererek tepki gösterdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...