03 Ocak 2010 00:00

Hem cezaevine kapatıyorlar hem de para alıyorlar

Cezaevlerinde bilinenin aksine ekmek elden su gölden değil. Devlet tutuklu ve hükümlülerden günde 4 TL yemek ve ayrıca elektrik parası alıyor. Cezaevi sakini fakir olsa bile borcu asla silinmiyor.

Paylaş

Cezaevlerinde bilinenin aksine ekmek elden su gölden değil. Devlet tutuklu ve hükümlülerden günde 4 TL yemek ve ayrıca elektrik parası alıyor. Cezaevi sakini fakir olsa bile borcu asla silinmiyor.
Çanakkale’de Mustafa Durmuş isimli bir vatandaşın kalp ameliyatı olmak için bilerek suç işleyip cezaevine girme planları yapması cezaevlerinde her şeyin ücretsiz olduğu algısına yol açıyor. Oysa cezaevlerinde ekmek elden su gölden değil. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, 2009 yılı fiyatlarına göre mahkûm başına 4 TL yemek parası tahsil ediyor. Ayrıca mahkûmlardan koğuş ya da odalarda tüketilen elektrik kişi başına bölünerek yine tutuklu ve hükümlüden alınıyor.
Adalet Bakanlığı, alacağının da peşini bırakmıyor. Yemek ücreti 6 ayda bir tutuklu ve hükümlüye ya da vasisine tebliğ edilerek alınıyor. Ödenmeyen alacaklar ise illerdeki cumhuriyet başsavcılığı kanalı ile defterdarlık ya da mal müdürlükleri vasıtasıyla takip ediliyor. İster tahliye olsun ister olmasın hükümlü ve tutuklunun borcu asla silinmiyor. Borçların tahsili için zaman zaman kamu kuruluşları kişinin yeni mal varlıklarını soruşturuyor. Fakirlik ilmühaberi alınsa bile 6 ayda bir soruşturma yapılması şartıyla kişinin borcu şahsi dosyasında bekletiliyor.
Uzun yıllar cezaevinde kalan ve 2 sene önce tahliye olan eski hükümlülerden T.Y., günlük işlerde çalışarak hala yemek borcu ödemeye çalıştığını belirtiyor. Tedavi olmak için bilerek suç işleyip cezaevine girmenin mantıklı olmadığını ifade eden T.Y., günde 4 TL küçük bir ücret gibi görünse bile toplamda büyük bir yekun teşkil ettiğini kaydetti.
Bir sene cezaevinde kalan bir insanın elektrik parası hariç sadece yemek için bin 500 TL ödemesi gerektiğini vurgulayan T.Y. “Çalışmayan cezaevinde olan kişi bu parayı nasıl öder. Tutuklu ve hükümlü için 1 TL bile çok kıymetli. İçerideki birçok kişi yemek parasını bile ödeyemiyor. Borcun yakınlarından tahsili de ayrıca bir üzüntü kaynağı oluyor. Sadece tedavi için cezaevine girmek eski bir hükümlü olarak bana çok saçma geldi. Kişi yoksulsa Yeşil Kart alabilir ve tedavisini yaptırabilir. Ayrıca özgürlük gibisi var mı?” diye konuştu. (Sakarya/CİHAN)
Duran Savaş
ÖNCEKİ HABER

EMO’nun acı kaybı

SONRAKİ HABER

5 Çocuga 305 yıllık yeni yıl hediyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...