16 Ocak 2010 00:00

‘Linç suçu ve cezası tanımlanmalı’

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, “linç”in suç tanımı olarak ceza yasasında yer alması için kanun değişikliği teklifi verdi.

Paylaş

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, “linç”in suç tanımı olarak ceza yasasında yer alması için kanun değişikliği teklifi verdi.
Demirtaş, Meclis Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi ile Türk Ceza Yasası’nın “İnsanlığa Karşı Suçlar” başlıklı 77. maddesinin değiştirilmesini ve buna “linç” suçunun eklenmesini istedi.
Teklifin gerekçesinde, “linç”in Türkiye’de kurumsallaştığına dikkat çekilerek, “Hukuk devletinde bir grubun kendi kendine hukuk yaratması ve bunu kişi ya da kişilere zarar vererek uygulamaya kalmasının önlenmesi için linç, ceza yasamızda suç olarak yer almalı ve failleri cezalandırılmalıdır” denildi.
SUÇ TANIMI VE CEZA TEKLİFİ
Linç tanımının “Bir grubun, bir kişi veya bir topluluğu; siyasi görüşü, etnik kimliği, dini inanışı, cinsiyet kimliği, felsefi görüşü ve benzeri nedenlerle ölümle cezalandırmaya kalkması, canına ve malına zarar vermesi, yaşadığı bölgeden göçe zorlaması, yaşama alanına tecavüzü ile birlikte bu tür davranışları haklı gösteren, destekleyen ve hatta teşvik eden eylem ve söylemleri linç suçunu oluşturur” denilerek genişletildiği değişiklik teklifinde, linç suçunun birden fazla faille işlendiği ve “her failin on yıldan az olmamak üzere ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılması hükmü” de yer aldı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Sanatı şehir dışına sürmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa