20 Şubat 2010 00:00

Nijer yine ‘darbe’ aldı

BATI Afrika ülkesi Nijer’de bir kez daha askerler yönetime el koydu. Askeri darbeyle iktidarı ele geçiren cunta, liderini de belirledi.

Paylaş

BATI Afrika ülkesi Nijer’de bir kez daha askerler yönetime el koydu. Askeri darbeyle iktidarı ele geçiren cunta, liderini de belirledi. Cuntanın darbeden sonra kurduğu Demokrasiyi Yenileme Yüksek Konseyi, Niamey Destek Kıtası Komutanı Salou Djibo’nun yeni yönetiminin lideri olduğunu açıkladı. Djibo’nun kıtasının ağır silahlara sahip ve zırhlı bir kıta olduğu bildirildi.
Nijer’de perşembe akşamı isyancı askerler, başkent Niamey’deki başkanlık sarayına bakanlar kurulu toplantısının bitmesinin ardından saldırmış, Devlet Başkanı Mamadou Tandja ile bakanları tutuklamıştı. Askerler daha sonra, devlet televizyonunda anayasanın askıya alındığını ve Nijer’i, Demokrasiyi Yenileme Yüksek Konseyi’nin yöneteceğini açıklamıştı.
Albay Gukoye Abdülkerim, devlet radyosundan yaptığı açıklamada, “Sözcüsü olduğum Demokrasinin Tesisi Yüksek Konseyi, altıncı cumhuriyetin anayasasını askıya almıştır ve buna bağlı bütün kurumları feshetmiştir” dedi. Darbeciler arasında adı geçen bir başka komutan olan Albay Djibrilla Hima Hamiduo ise 1999 yılında gerçekleştirilen son askeri darbenin sözcüsüydü.
AFRİKA BİRLİĞİ KINADI
Afrika Birliği Başkanı Jean Ping, darbeci askerlerin gün boyu süren çatışmaların ardından başkanlık sarayını ele geçirdiği Nijer’deki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi. Batı Afrika Ekonomik Birliği ECOWAS da darbeyi reddettiğini duyurdu ve darbecilerle görüşmek üzere başkent Niamey’e bir heyet gönderdiğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)

MAMADOU TANDJA KİMDİR

1999’dan beri Mamadou Tandja tarafından yönetilen Nijer, uranyum zengini olmasına rağmen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Son darbeyle görevden uzaklaştırılan Tandja, yine bir askeri darbenin ardından iktidara gelmişti. 1999’daki darbede dönemin devlet başkanı öldürüldü ve aynı yıl cunta, seçimlerin ardından iktidarı ‘sivillere’ devretti. Mamadu Tandja başkan seçildi. Tandja, Aralık 2004’te yeniden seçildi ve 2009’da, 2 kez 5’er yıllık dönemlerde başkanlık yapılmasını öngören anayasa maddesini değiştirdi.
Yaklaşık 35 yıldır siyaset sahnesinde olan Tandja, Mali ve Madagaskar’da askeri eğitim aldı ve birçok garnizona komutanlık etti. Adı ilk kez 1974’te, bağımsız Nijer’in ilk Devlet Başkanı Diori Hamani’nin General Kountche tarafından devrildiği darbeyle duyuldu. Kountche ile birlikte iktidara ortak olan Tandja, birçok devlet kademesinde görev yaptı, 1990 ile 1991’de de İçişleri Bakanı olarak görev aldı. Bakanlığı döneminde adı, 63 kişinin öldüğü Touareg ayaklanmasının kanlı biçimde bastırılmasıyla duyuldu. Bu olayın ardından 4 yıl sürecek Touareg ayaklanması başladı.
Touareg meselesi, Tandja’nın başkanlığı döneminde de karşısına çıktı. Ama eski bir asker olan Tandja için “çetecilerle masaya oturmak” mümkün değildi. Tandja, ayaklanmaları kanlı bir şekilde bastırdı.
ÖNCEKİ HABER

Bir Afganı öldürmenin bedeli 1500 dolar

SONRAKİ HABER

İngiliz istihbaratı suikasti biliyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa