11 Mart 2010 00:00

Onların da ölmesini mi bekleyeceksiniz?

Ağrı’nın Yukarı Esen köyünde kerpiç evler yıkıldı yıkılacak. Evlerde derin çatlaklar var.

Paylaş

Ağrı’nın Yukarı Esen köyünde kerpiç evler yıkıldı yıkılacak. Evlerde derin çatlaklar var. Köylüler yetkililere defalarca başvurmuş ama ne gelen var ne giden. Elazığ’daki ölümlerden kerpiç evleri sorumlu tutan yetkililer Yukarı Esen köylülerine bir felaketten sonra mı el uzatacak yoksa önce mi? Göreceğiz...
Elazığ’da yaşanan depremde kerpiç evlerin 51 kişiye mezar olmasının ardından Başbakan ve hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda ölümlerden kerpiç evleri sorumlu tutmuş ve ‘Harekete geçtik yeni binalar yapacağız’ demişlerdi. Ülkenin dört bir tarafında yüz binlerce insanın kerpiç evlerde yaşadığı bilinmez değilken hükümet yine açıklama yapmak ya da harekete geçmek için deprem olmasını ve insanların ölmesini bekledi. Ağrı’nın Taşlıçay ilçesi Yukarı Esen köylüleri de kerpiç evlerde oturuyor. Yer üstünde derin çatlakların oluştuğu köyde, birçok evde oluşan yarıklara iki parmak giriyor. Köylüler defalarca dilekçe vermiş yetkililere. Fakat şimdilik gelen giden yok. Şimdi merak edilen, hükümetin ve yetkililerin Yukarı Esen köyündeki evlere müdahale etmek için bir deprem ve ya heyelanın ardından ölümlerin yaşanmasını mı bekleyecek, yoksa görevini ölümlerden önce mi yapacak?
YETKİLİLER UMURSAMIYOR
Geçtiğimiz günlerde 10 ev ve ahırın toprak kayması sebebiyle yıkıldığı Taşlıçay ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Yukarı Esen köylüleri ölümle burun buruna yaşıyor. Muhtemel bir depremde yüzlerce insanın hayatını kaybetme riski bulunan 82 haneli köyde toprak kayması sebebiyle yollar çöktü, su kanalları tahrip oldu. Köyün gün geçtikçe aşağı doğru kaydığını ve sorunu yetkililere bildirdiklerini söyleyen Köy Muhtarı Rıza Karataş, “Birçok defa dilekçe verdik. Köyümüzün etrafında toprak kayması olduğunu söyledik. Ancak hiçbir sonuç alamadık” diyor. Geçen hafta korkunç bir sesle uyanmış köylüler, deprem sanmışlar, daha sonra toprak kayması olduğu anlaşılmış. Muhtar, “Birçok ev ve ahır şu an kullanılmaz durumda. Evleri çatlayan köylüleri komşularına yerleştirdim. Devletimiz bize sahip çıksın” diyor.
UÇURUM KENARINDA, ÇATLAK EVLER
Köylülerin son çare olarak belediyeye geldiklerini söyleyen Taşlıçay Belediye Başkanı İsmail Taşdemir, köye giderek kerpiç evlerde incelemelerde bulunduğunu ve bütün evlerde derin çatlaklar gördüğünü söylüyor. “İnsanlar çatlak evlerde uçurumun kenarında yaşıyor. Küçük çapta bir deprem veya yağmur yağışı onlarca insanın ölmesine sebep olabilir” diyen Taşdemir, “Ben elimden geleni yapacağım ancak valilik ve kaymakamlığın duruma hemen el koyması gerekiyor. Aksi halde yüzlerce insan ihmalden ölecek” dedi. Köylülere Kızılay aracılığıyla çadır yollayacakları ve gıda yardımı yapacakları sözü veren Taşdemir, köyün hemen tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Heyelan sebebiyle sürekli kayan evlerden çıkarılan köylüler ise Başkan Taşdemir’in sözünü verdiği çadırlarda kalmaya hazırlanıyor. (AĞRI)

Hayvanlar açlıktan ölüyor

ELAZIĞ’da 51 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından köylülerin tek geçim kaynağı olan hayvanlar da telef oluyor. Köylüler, hâlâ onlarca hayvanın enkaz altında olduğunu belirterek, “Enkazdan kurtardığımız hayvanlar da soğuktan ve açlıktan ikişer üçer telef oluyor” dediler. 2 gündür Kızılay’ın bez çadırlarında kalan depremzedelerin ahırlarının yıkılması sonucu bini aşkın hayvan telef olurken, sağ kurtulanlar da açlık ve soğuktan ölmeye başladı.
Depremin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen Zarar Tespit Komisyonu’nun köye gelmediğini söyleyen Tabanözü (Pişküla) köyü sakini Eyüp Sis, “Canlı kalan hayvanlarımız da açlıktan ve soğuktan telef oluyor. Ne yem var ne de barınma yeri. Yetkililer enkaz altındaki hayvanların çıkartılması için hiçbir girişimde bulunmadılar” dedi. İrfan Bulut adlı köylü ise “Devlet yetkilileri ile basın ‘Deprem değil, kerpiç vurdu’ diyor. Eğer hayvanlarımız da açlıktan telef olursa, bu sefer yetkililerin ihmalkarlığı bizi vuracak. Tek ricamız, hayvanlarımızın açlıktan telef olmaması için yem yardımında bulunmaları” dedi. (ELAZIĞ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: ABD, AB VE TÜRKİYE’NİN ÇÖZÜMÜ; TASFİYE

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...