23 Mart 2010 00:00

‘5 Nolu Cezaevi’ memleketinde

42. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 21. Ankara Uluslararası Film Festivali ve 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Belgesel Film” ödülüne ...

Paylaş

42. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 21. Ankara Uluslararası Film Festivali ve 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Belgesel Film” ödülüne layık görülen “5 Nolu Cezaevi”, 26 Mart Cuma günü Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşacak. Çoğunluğu Kürt olan tutuklulara devlet tarafından yapılan akıl almaz işkenceleri ve uygulanan Türkleştirme politikalarını konu alan film, Diyarbakır Avrupa Sineması’nda, 5 ayrı seansta gösterilecek.
12 Eylül askeri darbesinden sonra yakın tarihimizin en vahşi işkencelerinin uygulandığı Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde yaşananları gözler önüne seren belgesel, bu hafta Şanlıurfa’da da gösteriliyor. Yapım 13 Film Prodüksiyon tarafından Newroz haftası kapsamında beyaz perdeye yansıtılan film, Viranşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde, 25 Mart’a kadar izlenebilecek.
Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları neredeyse 30 yıl sonra tekrar gündeme taşıyan belgesel için yaklaşık 80 kişiyle röportaj yapıldı. Yönetmenliğini Çayan Demirel’in üstlendiği film, 2 yılda tamamlandı. Kültür Bakanlığı Sinema Telif Müdürlüğü’nün Eser İşletme Belgesi verdiği film, artık DVD olarak da piyasaya sunulabilecek. Filmin İngilizce, Almanca, Fransızca ve Kürtçe altyazılı DVD’lerinin yaz başına kadar hazır olması planlanıyor.
3 önemli ödülün sahibi olan film, geçtiğimiz günlerde düzenlenen (21 Mart Pazar) Ankara Uluslararası Film Festivali’nden de ödülle döndü.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Sıcak Nal’ başka bir edebiyat peşinde

SONRAKİ HABER

27 Mart’a Shakespeare’li kutlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa