24 Mart 2010 00:00

Tuzla’da mahalleler kamulaştırılıyor

Tuzla’nın Orhanlı, Aydınlı Konaşlı mahallelerinde yaşayanlar, mahallelerinin bir kısmının kamulaştırıldığını öğrendiler.

Paylaş

Tuzla’nın Orhanlı, Aydınlı Konaşlı mahallelerinde yaşayanlar, mahallelerinin bir kısmının kamulaştırıldığını öğrendiler. TOKİ tarafından kahvehanelere asılan ilanlarla durumdan haberdar olan mahalleli, bir araya gelerek yapacaklarını konuştu.
Kamulaştırma kararının Milli Savunma Bakanlığı tarafından Sabiha Gökçen Havaalanı’nın genişletilmesi için alındığı öğrenildi. Bakanlığın, genişletme çalışmaları için TOKİ’yi görevlendirdiği de öğrenildi. Yaklaşık 6 bin kişinin oturduğu mahallede halk, yetkililerden bu durumla ilgili açıklama bekliyor.
Orhanlı Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Mescit, Orhanlı, Aydınlı Konaşlı mahallelerinin sakinleri, yaptıkları toplantıda 10 kişiden oluşan bir mahalle komitesi oluşturdu.
Toplantıya, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay, Av. Mehmet Eroğlu, mahalle muhtarları, Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, Emek Partisi ve BDP ilçe yöneticileri de katıldılar.
Toplantıda komite adına konuşan Ekrem Selvi, yaşadıkları mahallelerde altyapı, yol, okul gibi sorunlarını birleşerek, mücadele ederek çözdüklerini belirterek, “Mescit Mahallesi bazı rantçılar tarafından kuşatıldı. Çünkü havaalanı, deri sanayisi, üniversiteler ve ormanın olduğu bir mahalle, doğal olarak rantçıların ilgisini çekiyor” dedi. İstanbul’da ‘kamu yararı, kentsel dönüşüm’ diyerek emekçilerin evlerinin yıkılmak istendiğini vurgulayan Selvi, mahalleliler olarak mücadele edeceklerini ve mahallerine sahip çıkacaklarını dile getirdi.
Mimarlar Odası avukatlarından Can Atalay, elindeki bir yazıya göre TOKİ’nin Mili Savunma Bakanlığı ve Başbakanlıkla yapmış olduğu yazışma sonucu, havaalanı saha çalışmasını yapacağını belirterek, “Eğer bu doğruysa burada başka oyunlar dönüyor. Kamu yararı için mahallenin istimlak edilmesinin, hangi halkın, kimlerin kamusal alanlarına bir hizmet olduğunu merak ediyoruz” dedi. Kendisine konuyla ilgili herhangi bir yazı gelmediğini söyleyen Mescit Mahalle Muhtarı Hüseyin Toktaş, Tuzla belediye başkanıyla görüştüğünü, onların da bu durumdan haberdar olmadıklarını öğrendiğini dile getirdi. Bazı kişilerin tapu dairesinde belirli bir belgeyi alıp fotokopiyle çoğaltarak mahalleye astığını belirten Toktaş, mahalledeki TOKİ imzalı yazıları kimin astığının bilinmediğini ifade etti. Mahallede imar sorunu çözülmediği için halkın tapu tahsis belgeleri olmadığını söyleyen Toktaş, “Eğer devlet istimlak yapacaksa yapılacak bir şey yok ama halkın haklarını vermeli. 20 yıldan fazla bir süredir bu mahallede oturan emekçiler, işçiler, kendi emeklerinden biriktirerek bu evleri yaptılar” diye konuştu.
Aydınlı Mahalle Muhtarı Hakkı Uzunyayla ise istimlak çalışmalarının Aydınlı ve Konaşlı mahallelerini de içine aldığına dikkat çekerek, halkın yaşam haklarını ve kamusal haklarını korumak için mücadelenin birleştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

Köylüler leylekler için yuva yaptı

SONRAKİ HABER

Halk baz istasyonlarının kurulmasını engelliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...