25 Mart 2010 00:00

GDO için rüşvet iddiası

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’de halka açık bir şirket olan ve Türkiye’de GDO’lu pamuk tohumu ve pazarlaması ...

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’de halka açık bir şirket olan ve Türkiye’de GDO’lu pamuk tohumu ve pazarlaması işiyle uğraşan Turk Deltapine Şirketi’nin, 2001-2006 yılları arasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı memurlarına 43 bin dolar tutarında rüşvet dağıttığını, bu nedenle de ABD’de mahkum olduğunu ileri sürdü.
Kılıçdaroğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Delta&Pine şirketi hakkındaki iddiaları gündeme taşıdı. Kılıçdaroğlu, şirketin ABD’de halka açık bir şirket olduğunu ve ABD Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetimine tabi olduğunu belirterek, şirketin Türkiye’de yüzde 100 sermayesi kendine ait olan Turk Deltapine Şirketi’ni kurduğunu kaydetti. Şirketin Türkiye’de GDO’lu pamuk tohumu ve pazarlaması işiyle uğraştığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Amerika’da yapılan denetimlerde 2001-2006 yılları arasında şirketin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı memurlarına 43 bin dolar tutarında nakit para, konaklama harcaması; klima, bilgisayar, büro mobilyaları ve buzdolabını rüşvet olarak dağıttığının saptandığını kaydetti.
ABD Sermaye Kurulu’nun söz konusu şirketle ilgili para cezası verilmesi istemiyle hazırladığı dosyayı ABD Kolombiya Bölge Mahkemesi’ne sevk ettiğini, şirketin ise suçlamalara itiraz etmeden mahkeme tarafından verilen 300 bin dolar tutarındaki cezayı ödemeye razı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, rüşvet olayının 19 Kasım 2009’da bir gazetede “GDO’lu pamuğun kralı Türkiye’de rüşvet kralı” haberiyle yer aldığını belirterek, bu haber üzerine de Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Derneği’nin suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın rüşvet olayıyla ilgili kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Savcılığın kararı üzerine konuyu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na sorduk. Acaba gazetede yer alan haber üzerine bakanlık bir soruşturma başlatmış mıdır diye. Aldığımız yanıt; inceleme ve soruşturmaya rastlanılmadığı yönünde. Bu nasıl bir bakanlık ve bakandır ki, kendi bakanlığında rüşvet dağıtıldığı haberlerini görmezden, duymazdan gelir? Bunun anlamı, rüşveti yasallaştırmak değil mi? Bunun anlamı, bakanlığında rüşvete göz yummak değil mi? Konuyu Dışişleri Bakanlığı’na da sorduk, bakanlık da Turk Deltapine’yle ilgili yargılanma süreci hakkında bakanlığa ve ABD Temsilciliği’ne bilgi ulaşmadığı görüşünde.” (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

‘HES’ler sularımızı yutacak’

SONRAKİ HABER

‘ACISI OLAN BiZi ANLAR’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...