25 Mart 2010 01:00
Özpetek filmi gibi
YÖNETMEN Ferzan Özpetek, son filmi Serseri Mayınlar ile Türkiyeli izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. İtalyada yaşayan yönetmen, Gaziantepte yapılan galanın ardından İstanbulda basın mensupları ile öğle yemeği yedi.
Serseri Mayınlar, normal olma halini bir aile etrafında tartışan eğlenceli bir film. Diğer Özpetek filmleri gibi, ailenin bir araya geldiği yemek sofralarıyla da hemen dikkati çekmişti. Bu nedenle basın mensuplarıyla bir araya gelinen ve sohbet edilen yemek, bir Ferzan Özpetek filmi sahnesi gibiydi.
Filminden bir ders alınmasını amaçlamadığını söyleyen Özpetek, Olsa olsa şu sonuç çıkarılabilir dedi: Anne babalar çocuklarının ne yaptığıyla, neyle uğraştığıyla değil, mutlu olup olmadığıyla ilgilenmeli.
Filmde rol alan oyuncuların büyük çoğunluğu televizyon kökenli oyuncular. İtalyada televizyon oyuncuları ile sinema oyuncuları arasında keskin ayrımlar bulunduğunu söyleyen yönetmen, televizyon oyuncularının sinemada yer almalarına pek olumlu gözle bakılmadığı için tepkiyle karşılanmış. Ancak film ortaya çıktıktan sonra daha olumlu tepkiler alıyormuş.
Filmde anlatılan, herkesin normal olmasının istendiği, başkalarının istedikleri üstüne kurulu hayatlar yaşamaya zorlandığı hikaye, politik bir tartışmayı da getirdi. Batıda son yıllarda İslamcı mısın diye bir sorunun türediğini vurgulayan yönetmen, batı ülkelerinin özellikle 11 Eylülden çok yararlandığını söyledi, Her şeyi kontrol altına almaya çalışıyorlar dedi. Ferzan Özpetekin son filmi Serseri Mayınlar (Mine Vaganti) İtalyanın Lecce kentinde makarna üreticisi bir ailenin öyküsünü anlatıyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et