06 Nisan 2010 00:00

Pakistan’da kanlı gün

PAKİSTAN’da dün 6 ayrı saldırı düzenlendi.

Paylaş

PAKİSTAN’da dün 6 ayrı saldırı düzenlendi. Bunlardan beşi, Peşaver’de, AND konsolosluğunun da bulunduğu bölgede, biri ise ülkenin Kuzeybatı Sınır Eyaleti’nde bir miting sırasında düzenlendi.
ÇATIŞMA YAŞANDI
Pakistan’ın Peşaver kentindeki ABD konsolosluğuna yakın bir noktada bir dizi şiddetli patlama meydana geldiği bildirildi. Görgü tanıkları, kentte çeşitli noktalardan dumanlar yükseldiğini ve bazı binaların çöktüğünü aktardı. Patlamalar sonrasında güvenlik güçleriyle militan olduğundan şüphelenilen kişiler arasında çatışma yaşandığı belirtildi. Bir görgü tanığı da silahlı kişilerin konsolosluk yakınlarındaki bir kontrol noktasına saldırdıklarını anlattı.
İslamabad’daki ABD büyükelçiliği, patlamalarla ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı.
MİTİNGE SALDIRI
Pakistan’ın Kuzeybatı Sınır Eyaleti’nde ise bir miting sırasında düzenlenen intihar saldırısında en az 38 kişi hayatını kaybetti. Polis, intihar eylemcisinin miting alanında üzerindeki patlayıcıları ateşlediğini bildirdi.
Pakistan devlet televizyonu, Timergara kentinde yüzlerce kişinin katıldığı miting alanında en az 100 yaralı olduğunu aktardı. Saldırıya hedef olan Milli Avami Partisi (ANP), Peştu haklarını savunan bir parti.
Laik ve milliyetçi bir parti olan ANP, özellikle Swat, Dir ve Buner bölgelerinde geçmişte de Taliban’ın hedefi olmuştu. Taliban’ın bu bölgeleri kontrol altında tuttuğu iki yıl süresince onlarca yerel ANP lideri öldürüldü.
Mitingde eyaletin isminin değiştirilmesine yönelik planlar kutlanıyordu. Parti, Kuzey Batı Sınır Eyaleti’nin adını “Paştun topraklarının Hayber tarafı” anlamına gelen “Khyber Pakhtoonwa” olarak değiştirme hazırlığı yapıyor.
İsim değişikliğinin, bu hafta parlamentoda onaylanması bekleniyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ukraynalı annelerden Küba’ya teşekkür mektubu

SONRAKİ HABER

ABD’nin nükleer füzeleri İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...