16 Nisan 2010 00:00

DiKiZCiLiK SONA ERDi!

NÜFUS ve Vatandaşlık İzmir İl Müdürlüğü, gelen tepkiler sonucu il ve bazı ilçe Nüfus Müdürlüğü çalışanlarının kamerayla izlenmesi uygulamasına son verdi.

Paylaş

NÜFUS ve Vatandaşlık İzmir İl Müdürlüğü, gelen tepkiler sonucu il ve bazı ilçe Nüfus Müdürlüğü çalışanlarının kamerayla izlenmesi uygulamasına son verdi. Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi’nin örgütlü bulunduğu işyerlerinde, bir süre önce yerleştirilen kameralarla çalışanlar izlenmekte ve bu görüntüler, internet üzerinden yayınlanarak herkese izlettirilmekteydi.
Kamu emekçilerini oldukça rahatsız eden bu uygulamaya yapılan itirazlara karşı, müdürlük, güvenlik gerekçesini öne sürmüştü. Ancak, kameraların bina giriş çıkışlarına değil de doğrudan çalışanların tepesine yerleştirilmiş olması, amacın, güvenlikten ziyade çalışanları izlemek ve izlettirmek olduğu izlenimini yaratmış ve bu görüntülerin internetten canlı yayınlandığı tespit edilmişti.
BES İzmir Şubesi, büyük tepki çeken durumla ilgili olarak 25 Mart 2010 tarihinde Nüfus Vatandaşlık İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruda, bu hukuk dışı ve gayri insani uygulamadan derhal vazgeçilmesini talep etti. Bunun üzerine müdürlük uygulamadan vazgeçti.
BES İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada, kişilerin kendi istemleri dışında izlenerek yine kendi istemleri dışında çekilen görüntülerinin uluorta yayınlanmasının, insan hak ve özgürlüklerine aykırı bir durum olduğu belirtildi.
Özellikle kadın çalışanlar açısından bu izleme ve izletilme olayının asla kabul edilemeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, bu durumun 30 Ocak 2010 tarihinde yayınlanan Başbakanlık Genelgesi’ne de aykırı olduğu dile getirildi. Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler başlıklı genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu güvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gerçekleştirme amacı dışında, insan onuru ve kişilik haklarına aykırı şekilde izlenmeye imkan veren uygulamaların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtiliyor. (İzmir/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

Ertosun müdahil olmak istedi

SONRAKİ HABER

ADANA’DA HER EYLEME TUTUKLAMA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...