16 Nisan 2010 00:00

Kırgızistan’da yine silah sesleri duyuldu

KIRGIZİSTAN’ın Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ve destekçileri, muhalif gruplar tarafından ülkenin güneyinde bulunan Oş şehir...

Paylaş

KIRGIZİSTAN’ın Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ve destekçileri, muhalif gruplar tarafından ülkenin güneyinde bulunan Oş şehir meydanından taş ve sopalarla kovuldu. Bakiyev, önceki gün Celalabad kentinde yaptığı mitingin bir benzerini Oş kentinde de yapmayı planlıyordu. Sabah saatlerinde 3-5 bin kişilik Bakiyev taraftarının şehir meydanını doldurduğu kaydedildi.
Ria Novosti haber ajansına göre Bakiyev’in meydana gelmesinden kısa bir süre sonra meydana yaklaşan yüzlerce geçici hükümet taraftarı sopa ve taşlarla meydana saldırmaya başladı. Devrik Lider Bakiyev’in korumaları havaya ateş açarak Bakiyev’i araca bindirip meydandan uzaklaştırdı.
Bakiyev’in yeniden memleketi Celalabad’a döndüğü kaydedildi. Yaşanan olaylarda herhangi bir ölü ya da yaralanma olmadığı gelen bilgiler arasında. Ülkede, 7 Nisan’da patlak veren olayların ardından güney ve kuzey çatışması tekrar gündeme gelirken, iç savaş çıkmasından endişe ediliyor.
PUTİN, BAKİYEV’LE GÖRÜŞTÜ
7-8 Nisan tarihlerinde Bişkek’te gerçekleşen ayaklanmanın ardından kurulan Yeni Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva, Bakiyev’in istifasını istiyor. Kurmanbek Bakiyev, önceki gün kendisinin ve ailesinin can güvenliği sağlanırsa, görevinden istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti. Otunbayeva basına yaptığı açıklamada Bakiyev’le görüşebileceklerini, ancak devrik liderin yargılanmasının kaçınılmaz olduğunu açıklamıştı.
Öte yandan, önceki gün geçici hükümetin temsilcilerini Moskova’da ağırlayan Rusya, 50 milyon dolarlık yardım sözü verdi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake’in de Otunbayeva ile görüşerek destek sözü vermesi dikkat çekti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise dün akşam saatlerinde Bakiyev’i telefonla aradı. Ancak görüşmenin içeriği ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
ÖNCEKİ HABER

ABD’de polis dayağı

SONRAKİ HABER

Microsoft’un çocuk köleleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...