22 Nisan 2010 00:00

METMAR patronundan işçi kıyımı

Türkiye Maden-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yürüttüğü Silifke Taşucu’nda faaliyet gösteren METMAR patronu, sendikaya üye olan 8 işçiyi işten çıkardı.

Paylaş

Türkiye Maden-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yürüttüğü Silifke Taşucu’nda faaliyet gösteren METMAR patronu, sendikaya üye olan 8 işçiyi işten çıkardı.
Türkiye Maden-İş Genel Başkanı İsmail Aslan, METMAR’da iş yasalarının hemen hiçbir hükmünün uygulamadığını, işçilerin keyfi biçimde işten çıkarıldıklarını bildirdi. İşyerinde çalışma saati kavramının olmadığını, işçilerin işverenin istediği sürece çalışmak zorunda kaldığını, hafta tatili, fazla mesai olmadığını aktaran Aslan, yasalarda yasak olmasına rağmen işyerinde fazla mesainin angarya olarak yaptırıldığını ifade etti.
“Yıllık ücretli izin kullandırılmıyor. Her şey işverenin keyfine göre, çıkarına göre uygulanıyor. Deyim yerindeyse tam bir kölelik düzeni. Ne kadar prim, vergi kaçırıyor bilinmiyor. Dahası işçiler bankaya yatırılan işçi ücretiyle, düzenlenen bordroların farklı olduğunu söylüyor” diyen Aslan, çalışma yasalarının giremediği bu işyerine sendika olarak örgütlenme amacıyla girdiklerini, ancak yasaları hiçe sayan işverenin 8 üyelerini işten çıkardığını bildirdi.
“İşyerinde çalışma yasalarının hiçbir hükmünü uygulamayan işveren, sendika ile işyerine yasa, hak, hukuk gireceğini bildiği için sendikaya üye olanları işten çıkartarak sendikalaşmayı engellemeye çalışıyor” diyen Aslan, sendikal örgütlenmeyi engellemenin suç olduğunu ifade etti.
MAHKEME KARARI UYGULANSIN
Öte yandan Dev Maden Sen, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin “Sendikaya üye olduğu için işten atıldıklarını” onayladığı işçilerin ocaktaki işlerine başlatılmasını, yeni bir iş kazası faciası yaşanmadan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulanmasını istedi.
Dev.Maden-Sen, Gülşehir-Nevşehir’deki Hayri Söylemez Gümüşyazı Kömür Ocağı’nda çalışan işçilerin, 2008 yılında sendikalarına üye olduğu için işten çıkartıldığını belirterek, mahkeme süreci devam ederken, kömür ocağında işverenin taşeron sistemi ile üretimi sürdürdüğünü bildirdi. Dev.Maden Sen’den yapılan açıklamada, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin “İşçilerin sendikalı oldukları için işten atıldığını” 1 Mart 2010 tarihinde onaylaması üzerine, işçilerin işe geri dönmesi istendi.
Linyit ocağının iş müfettişlerince incelendiği belirtilen açıklamada işletme belgesi dahi olmayan işyerinin ocaklarında havalandırma, gaz ölçüm cihazları, nefeslik ve kaçamak olmadığının tespit edildiği vurgulandı. Üç yıldır üretim yapılan işyerinde, teknik nezaretçinin olmadığı ve şikayetleri üzerine yapılan denetimin dışında hiç teftiş yapılmadığı belirtilen açıklamada, eksikler nedeniyle Aralık 2009’da durdurulan üretimin, 10 Şubat tarihinde giderilmeyen eksiklere rağmen başladığı hatırlatıldı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Sınıftan kaçıştan sınıfın yeniden keşfine: Tekel Direnişi’

SONRAKİ HABER

Aziz Kocaoğlu’na TİS resti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...