22 Nisan 2010 00:00

TALEPLERİNİ DİLE GETİRECEKLER

KOCAELİ’nin Kartepe ilçesinde çalışan işçiler, yaşadıkları sorunlara karşı 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya hazırlanıyor.

Paylaş

KOCAELİ’nin Kartepe ilçesinde çalışan işçiler, yaşadıkları sorunlara karşı 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Düşük ücret ve ağır çalışma koşullarından şikayet eden işçiler, 1 Mayıs’ta taleplerini dile getirecekler.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işçisi Murat Beyhan, belediyede toplusözleşme sürecinin devam ettiğini, ancak 1 Mayıs’a dair yetkili sendika Hizmet-İş’in henüz bir hazırlığı olmadığını söyledi. Beyhan, “Sendikalar 1 Mayıs’a yeterli önemi vermiyorlar. Geçtiğimiz yıllarda da sendikamız tarafından 1 Mayıs’a dair bir program düzenlenmedi. Kutlamalara katılmak isteyen işçilere sendikalar araç tahsis etmedi, eylemlere ya başka sendikaların araçlarıyla ya da kitle örgütlerinin araçlarıyla katıldık” dedi. Alan tartışmalarına da değinen Beyhan, “Sendikalar işçileri nereye daha çok katabilecekse orası 1 Mayıs alanı olmalı. İşçiler kendi bayramlarına sahip çıkmalı, işçi bayramını alan tartışmalarına hapseden sendikacılardan hesap sormalı” dedi. 26 Mayıs’ta yapılacak genel grev için işçilerin sendikalara baskı yapması gerektiğine değinen Beyhan, saldırılara ancak güçlü bir 1 Mayıs ve güçlü genel grevle yanıt verilebileceğini kaydetti. Beyhan, “Bu sebeple biz işçiler, örgütlerimize sahip çıkmalıyız. Geleceğimizi sendika bürokrasisine bırakmamalıyız” diye konuştu.
HER YER 1 MAYIS ALANI
Çatı kaplama ve yalıtım malzemesi üreten Onduline Avrasya Fabrikası’nda çalışan ve işten atılma tehdidi sebebiyle ismini veremediğimiz bir işçi, “1 Mayıs simgesel bir gün, aslında işçiler her günü 1 Mayıs’a çevirmeli. İşçiler yaşadıkları saldırılara alanlarda cevap vermeliler” dedi. Taksim’in sembolik anlamı olduğunu vurgulayan işçi, şunları söyledi: “1 Mayıs Taksim’de kutlanarak, yıllardır emekçilere bu alanı açmayanlardan hesap sorulmalı. Ancak diğer taraftan, yerellerde kutlama da önemli. Bence her yer 1 Mayıs alanı olmalı, emekçiler bayramlarını coşkuyla kutlamalı, taleplerini dile getirmeli.”
Ağaç-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Yıldız Sunta Fabrikası’nda çalışan bir işçi ise sendikanın 1 Mayıs çalışmalarından uzak olmasından şikayet ederek, “Şu an toplusözleşme görüşmeleri arabulucuya gitti. Patronların saldırılarına gerekli cevabı vermek için işçi bayramı alanlarda kutlanmalı. İşçilere 1 Mayıs’ın önemi anlatılmalı, yoğun katılım sağlamak için çalışmalar yapılmalı” dedi. Taksim’de Kocaeli’nden gidecek işçilerin taleplerinin görülemeyeceğini söyleyen işçi, şöyle devam etti: “Kentte taleplerimiz doğrudan muhatabına ulaşır. Kocaeli işçi kenti ve her türlü sömürü yaşanıyor, bu nedenle ben tüm işçileri İzmit’te yapılacak 1 Mayıs eylemine çağırıyorum.”
İYİ BİR SÖZLEŞME İÇİN...
Ağır şartlarda üretim yapan Çelik Halat Fabrikası işçileri de metal sözleşmelerinin gündemde olduğunu belirterek, “Kriz dönemi boyunca çeşitli hak gasplarına maruz kaldık. Sözleşmeyle garanti altına alınan haklarımız bile gasp edildi. İyi bir metal sözleşmesi için 1 Mayıs ve 26 Mayıs kitlesel kutlanmalı” dediler.
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Cem Tencere’den bir işçi ise “Eylül’de yapılacak metal sözleşmeleriyle ilgili fabrikada toplantı yapılacak. İyi bir sözleşme ve çalışma koşulları için Kocaeli’ndeki tüm işçileri 1 Mayıs’ta İzmit’te alanlara çağırıyorum” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
Ebru Simeklioğlu - Şerafettin Gökdeniz
ÖNCEKİ HABER

Büro emekçileri hazırlıklarını sürdürüyor

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta alana çıkacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...