24 Nisan 2010 01:00

Siyah adama/kadına kulak vermenin zamanı!


İZMİR Kitap Fuarı’nın yarın son günü. Fuarın dikkat çeken sergilerinden biri Birzamanlar Yayıncılık, Punto Yayınları ve Afrikalılar Dayanışma Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nın çok sayıda fotoğrafçının katkısıyla hazırladığı “Türkiye’nin Siyahları” sergisi.
Afrikalı Siyahlara son yıllarda çokça rastlıyoruz. Afrika’dan ya da Ortadoğu’nun limanlarından Avrupa’ya geçmek için takalara bindirilmiş Siyahların, hiç de güvenli olmayan bu deniz araçlarının alabora olmasıyla sahillerimize vurduğuna dair haberlerle de sıkça karşılaşıyoruz. Aslında Siyahların bu topraklara ilk gelişi değil bunlar. Yüzyıllar önce köle olarak getirildiklerinde tanıştık onlarla, sonra çocukları, torunları aramıza karıştı. Bazılarına eski kartpostallarda rastlardık. Bazıları “Arap Bacı” olarak edebiyatımıza girmişti. Kimisi bir konakta siyah bir hizmetçi olarak karşımıza çıkmıştı. Hâlâ şarkılarıyla evlerimizde konuk ediyorduk ama niye, nereden, ne zaman gelmişler diye merak etmiyorduk.
Yürüdüğümüz sokakta, otobüste karşılaşırız; senin benim gibi giyinen, yaşadıkları yörenin şivesiyle konuşan, aynı fıkralara güldüğümüz siyah insanları hala kendimizden sayamıyoruz.
Çok azı kırabilmiş zincirlerini, onlar da kendi köklerinden koparılmış, adeta başka bir ağaca aşılanmışlar. Ne için? “Buralı” olabilmek için. Ama ne kadar çabalasalar, atadan miras yoksulluk sımsıkı yapışmış çoğuna. Hem kendimize benzetmişiz, geçmişini, kültürünü unutturmuşuz hem de görünmez, bilinmez kılmışız. Nihayet onlar “Biz bağırmasak kimsenin duyacağı yok” demiş yola koyulmuşlar. Ne dersiniz artık kulak vermenin zamanı gelmedi mi?
Osmanlıdan bugüne “Türkiye’nin Siyahları” fotoğrafları bir bir anlatıyor. Sergi fuarın kapanış tarihi olan 25 Nisan’a kadar açık, siyah adamı/ kadını anlamamıza yardımcı olabilir!
(İzmir/EVRENSEL)


Osmanlıya köle olarak getirilen Afrikalı Siyahların yılda bir gün zincirlerinden kurtulup, özgürlüğü tattıkları gün olan “Dana Bayramı”, bugün onların torunlarınca hâlâ kutlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geleneksel adını uygun bulmayarak “Bahar Şenliği Festivali” olarak değiştirdiği bayram bu yıl da İzmir’de Efeoğlu Dinlenme Tesislerinde 8-9 Mayıs tarihlerinde kutlanacak, kapısı herkese açık elbette “beyaz” adama da…
Ayşen Güven

Evrensel'i Takip Et