28 Nisan 2010 00:00

Ukrayna meclisinde Sivastopol savaşı

Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın Sivastopol’daki deniz üssünün kira süresini 2042 yılına kadar uzatan anlaşmaya muhalefet parti milletvekillerinin attığı yumurta ve sis bombaları altında onay verdi.

Paylaş

Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın Sivastopol’daki deniz üssünün kira süresini 2042 yılına kadar uzatan anlaşmaya muhalefet parti milletvekillerinin attığı yumurta ve sis bombaları altında onay verdi.
Başkent Kiev’de binlerce muhalefet taraftarı da yeni seçilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in yer aldığı koalisyonun anlaşmayı onayladığı sırada parlamento binası önünde protesto gösterisi yaptı.
Parlamento Başkanı Volodimir Litvin, oturumun başlamasının hemen ardından muhalefet milletvekillerinin yumurta yağmurundan yanında getirdiği şemsiye sayesinde korunurken, parlamento binasının içi de milletvekilleri tarafından atılan sis bombaları yüzünden dumanla doldu.
Muhalefet liderlerinden Yulya Timoşenko ve eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun liderliğini yaptığı milliyetçi grup anlaşmayı ihanet olarak nitelerken, kira süresi 2017 yılında dolacak anlaşmanın uzatılmamasını istediler. Timoşenko, kararın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde anlaşmayı feshedeceklerini söyledi. Ancak muhalefetin sert tepkisine rağmen Ukrayna Parlamentosunda yapılan oturumda milletvekilleri üssün kira süresinin uzatılması anlaşmasını 236 oyla kabul etti.
Anlaşmanın onaylanması için 226 evet oyu yeterliydi. Muhalefetin, anlaşmanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etmesi üzerine, anlaşmanın meclisten onaylanması kararı alınmıştı.
Yanukoviç, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yaptığı anlaşma çerçevesinde üssün kira süresini, Rusya’dan doğalgazın yüzde 30’luk indirimle alınmasına karşılık 25 yıl uzatmıştı. Anlaşmada, 25 yılın sonunda tarafların uygun görmesi halinde sürenin 5 yıl daha uzatılabileceğine dair bir madde de yer alıyor. Anlaşma ile Gazprom’n daha önce Ukrayna’nın taahhütlerini yerine getirememesinden dolayı yürürlüğe koyduğu cezai müeyyideler de iptal edildi.
Uzmanlar, anlaşmanın Rusya’ya maliyetinin mevcut gaz fiyatlarına göre 10 yıl içinde 40 milyar dolar civarında olacağını belirtirken, ekonomik açıdan Moskova için kötü olan anlaşmanın siyasi ve stratejik açıdan son derece önemli olduğunu ifade ediyor.
Ukraynalı milliyetçiler ise, Kırım Yarımadası’nın yüzde 70’inin Rusça konuştuğunu, deniz üssünün kira süresinin uzatılmasının bu bölgenin Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılmasına yol açabileceğini iddia ediyorlar.
DUMA DA ONAYLADI
Rusya ile Ukrayna arasında 21 Nisan’da imzalanan Sivastopol deniz üssünün Rusya Karadeniz Filosu tarafından 2017’den sonra 25 yıl daha kullanılmasını öngören anlaşma Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da da onaylandı. Duma’da gerçekleşen oylamaya katılan 410 milletvekilinin tamamı, yasanın lehine oy verdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nükleere karşı insan zinciri

SONRAKİ HABER

Bizi plaketle mi kandıracaksınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa